ДОДЕЛА НАГРАДА "ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ" Уручена признања заслужним Београђанима (ФОТО/ ВИДЕО)

А. ВОЈИНОВИЋ - М. СТАНОЈКОВИЋ

19. 04. 2021. у 13:03

ПРИЗНАЊА лауреатима Награде Града Београда за 2019. и признања "Деспот Стефан Лазаревић" за 2020. годину су додељена на свечаној седници одржаној у Сава центру.

ДОДЕЛА НАГРАДА ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ Уручена признања заслужним Београђанима (ФОТО/ ВИДЕО)

Фото: Д. Миловановић

Уручивање признања пропраћено је громким аплаузима, али праве овације доживео је наш чувени писац Милован Витезовић, који је за дугодишњи рад и трајан допринос развоју Града Београда добио награду "Деспот Стефан Лазаревић". Међу добитницима за 2019. годину је наш колега, новинар "Вечерњих новости" Зоран Љ. Николић, који је награђен за "целокупан допринос новинарству и писању о Београду и промовисању историје и културе престонице"

После "Меше Селимовића", награде коју додељују "Вечерње новости", писцу Игору Маројевићу припала је и статуа "Деспот Стефан Лазаревић" за књигу "Остаци света" у издању "Дерете".

Поредећи "Мешу" са наградом Града, Маројевић је истакао да "Деспота" схвата личније јер се ове године навршава пола његовог живота проведеног у престоници.

- Београђанин сам по неким врло учесталим мерилима - рекао је Маројевић за "Новости". - Ово је другачији тип награде од "Меше", где мало има да се дода с обзиром на то какав је систем гласања. Ово је другачији тип, јер има мало шири контекст, а уз то се и подударило да ми припадне награда Града Београда у години када је постајем по неким главноважећим параметрима Београђанин.

 

За улоге Вука Мајевског у филму "Балканска међа" и "Грише" у остварењу "Слуга", после награда и признања ван граница наше земље, одликовање за глумца Милоша Биковића стигло је из његовог родног града.

- У овом граду сам се родио и овде сам провео највећи део свог живота - рекао је Биковић за наш лист. - Овај град ме је формирао. Где год да одем, то је део мог идентитета и због тога ми је посебно драго.

ДОБИТНИЦИ ЗА 2019. ГОДИНУ

НАГРАДУ Града Београда 2019. године за књижевност добио је Новица Антић, за позориште Светислав Гонцић, за филм Милош Биковић, у категорији ликовних и визуелних медија награђен је Горан Чпајак, за музику Јадранка Јовановић, а за друштвене науке проф. др Драган Симеуновић, природне науке доц. др Славенко М. Стојадиновић и проф. др Видослав Д. Мајсторовић.

У категорији проналазаштва добитник је Зорица Дуловић, за медицину проф. др Иван Пауновић, проф. др Александар Диклић, проф. др Владан Живаљевић, тим за тромбоектомију КЦС, за допринос у архитектури Зорица Савичић и Зоран Дмитровић.

Награда у области пољопривреде припала је Александру Љубојевићу, за новинарство Зорану Љ. Николићу, у образовању Александри Станковић, за спорт Тијани Богдановић, у области екологије Марини Дрндарски. Признање за херојско дело припало је Ивану Вучетићу, за догађаје од значаја Слободану Накаради, Сенки Ристивојевић и Дејану Сретеновићу, за уметност младих Јовани Лазић.

За посебност концерта којим се Србија укључила у светско обележавање значајних годишњица великих шпанских композитора, "Великани шпанског музичког пера" у Дому Војске у мају 2019, оперска дива Јадранка Јовановић примила је плакету Града.

- Значи ми што је концерт дариван од мог родног града, од мог народа, од уметника са којима сарађујем - казала је Јовановићева за "Новости".

 

За спортске успехе и освајање златне медаље на Европском првенству у теквонду 2019. и освајање златне медаље на Гран-прију Тијана Богдановић понела је Награду Града.

- Веома је лепо када неко са стране види наш успех, наш рад и труд који стоји иза овог успеха - истакла је Богдановићева.

ЗОРАН НИКОЛИћ: ВЕЛИКА ЧАСТ

Фото: Д. Миловановић

ОВО је велика част тим пре што знам да су ме колеге предложиле за награду, посебно када схватите да је то у ствари некадашња Октобарска награда, данас додељена у априлу, у име Града - рекао је Зоран Николић поводом признања које је добио.

Сумирајући резултате вишедеценијског рада који га је довео до престижне награде, Зоран Николић је посебно истакао Мирка Радоњића и др Видоја Голубовића, пријатеље са којима је истраживао за поједине књиге које је објавио.

- А ту је и редакција "Вечерњих новости" у којој је пет година објављиван специјални додатак "Београдске приче" - рекао је Николић. - Године долазе са својим тежинама, али и са благодетима које доносе периоди успешног рада.

Признања су добитницима уручили градоначелник Зоран Радојичић и председник Скупштине града Никола Никодијевић.

 

- Честитам свим добитницима - рекао је Радојичић. - Важно је да знате да Град цени ваш труд и допринос, поготово ако се узму у обзир околности под којима сте радили током пандемије. Град се овим наградама захваљује за изузетан допринос у области културе, уметности, науке, здравства, проналазаштва, образовања, спорта.

ДОБИТНИЦИ ЗА 2020. ГОДИНУ

НАГРАДА "Деспот Стефан Лазаревић" за 2020. годину за књижевност додељена је Игору Маројевићу, за позориште Борису Лијешевићу, у области ликовних и визуелних медија Рајку Р. Каришићу, музике Немањи Станковићу, друштвених наука проф. др Борису Милосављевићу. За проналазаштво награђени су др Александар Маринковић, др Тихомир Ковачевић, др Јелена Русмировић, др Саша Брзић, Јовица Нешић, др Александра Божић, др Марина Стаменковић. За медицину награђени су: др Бранислава Савић, проф. др Сања Митровић, проф. др Тања Јовановић, др Татјана Стојановић. У области пољопривреде признање је отишло у руке Душана Ђорђевића, за новинарство Живораду Николићу, за образовање - Лидији Жупанић Шуица, Маји Кескинов, за спорт Немањи Мајдову. За херојско дело награђен је Бранко Антић, а за развој Града Милован Витезовић. За организацију догађаја од значаја Ивана Пејоска, Милена Станишић, у области науке младих Душан З. Николић, за уметност младих Јана Чубриловић, Јелена Тутић, Ирина Пејоска и Корана Чича Поткоњак.

Због пандемије, награде добитницима за 2019. годину нису уручене прошле године, већ је то учињено данас накнадно. Од ове године уз плакете, добитници награде "Деспот Стефан Лазаревић" добијаће и статуу српског владара. Свечаност су својом музиком увеличала браћа Теофиловићи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)