У ВРТИЋУ ИХ СПРЕМАЈУ ЗА ЖИВОТ: Престоничке предшколске установе прешле на савременији програм рада са најмлађима - "Године узлета"

Б. Борисављевић

19. 04. 2021. у 07:52

"ГОДИНЕ узлета" назив је новог програма предшколског образовања, који до краја следеће године треба да заживи у свим предшколским установама. Малишани се уче да буду самостални, да се сналазе у различитим ситуацијама, да сами доносе одлуке, да преузимају одговорност, уче да на сигуран начин истражују своје окружење, да прихватају друге и буду прихваћени.

У ВРТИЋУ ИХ СПРЕМАЈУ ЗА ЖИВОТ: Престоничке предшколске установе прешле на савременији програм рада са најмлађима - Године узлета

Јасмина Боуали Станојковић / Фото ГО Земун

Према речима Славка Гака, секретара за образовање и дечју заштиту, важно је да квалитет предшколског образовања подигне на ниво који мора да испрати време у којем живимо и потребе деце. Он истиче да то значи да је потребно образовање започети од најранијих година.

- Све потребе предшколских установа које прате овај програм Секретаријат ће подржати - наводи Гак. - То подразумева набавку васпитно-образовног материјала, едукативних средстава и осталог што је неопходно за реализацију овог програма.

Директорка ПУ "Др Симо Милошевић" Јасмина Боуали Станојковић каже да нови нови приступ значи да васпитач прати децу током боравка у вртићу и шта су њихова интересовања, шта хоће, шта желе. Учење више није органичено амо на вршњачке групе, већ постоји повезаност јаслених и вртићких група.

- Деца се подстичу да истражују са другарима, промишљају, постављају питања и да буду креативна - каже Боуали Станојковићева. - То постаје једна заједничка прича деце и васпитача, њихово заједничко путовање. Припрема малишана за живот, да сами доносе одлуке, праве изборе и сносе одговорност за оно што су изабрали. Све што их окружује постаје материјал за игру и стварање нових играчака, украса, корисних предмета од пластичних флаша, чепова, затварача, гранчица. Пуно пажње се посвећује рециклажи, природи, боравку на отвореном али и развоју социјалних односа.

Захваљујући новом концепту да се деци током боравка у вртићу омогући да максимално испољавају своја интересовања, креативност и способности. Физичко, музичко, цртање више нису одвојени, кроз истраживање постају једно, а да малишани то и не примете.

ПРИМЕНА ОД ВРАЧАРА ДО ГРОЦКЕ

Предшколске установе "Др Симо Милошевић" у Земуну и "Врачар" су правилник почеле да примењују од септембра 2019. године, док су ПУ "Чукарица", ПУ "Јелица Обрадовић", "Раковица" и "Дечији дани" на нов начин рада прешли прошле јесени.

До краја ове године то ће учинити установе у Барајеву, на Вождовцу, Звездари, Лазаревцу, Новом Београду и Палилули, а у следећој ће и Обреновац, Савски веанц, Сопот, Сурчин и Гроцка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)