СТАНАРИ БЕЗ ЛИФТА, СТРУЈЕ И ГРЕЈАЊА: Очајни житељи солитера у Булевару Михајла Пупина 201 после пожара који је избио у суботу

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

19. 04. 2021. у 06:47

БЕЗ струје, грејања и лифта, станари солитера у Булевару Михајла Пупина 201 на Новом Београду, где је у суботу избио пожар, биће сигурно до петка. У пожару који је избио на 11. спрату, а пренео се и на 12. где су гореле струјне инсталације, повређених срећом није било. Ипак, живот у овој згради са 152 стана за многе, док не добију струју, није могућ.

СТАНАРИ БЕЗ ЛИФТА, СТРУЈЕ И ГРЕЈАЊА: Очајни житељи солитера у Булевару Михајла Пупина 201 после пожара који је избио у суботу

Фото В. Данилов

Репортери "Новости" обишли су у недељу ову вишеспратницу. У приземљу управник зграде у оставци спроводио је раднике ЕДБ, који су, како смо чули, наручили разводне кутије да се замене од 11. до 18. спрата. Треба прегледати све инсталације, заменити оно што је ватра уништила и то све у мрклом мраку ходника солитера. Кажу, пре петка овде сигурно неће бити електричне енергије.

Ходнике, осветљава покоја упаљена свећа. Ватра је уништила врата стана на 11. спрату где је и избио пожар. Власница је покушавала да ориба гареж у ходнику.

Њена комшиница остаје у стану, а за даље ће већ видети.

 

Ватра уништила врата стана / Фото В. Данилов

- Без струје могу, али без грејања, не знам како ћу. Ћерка је однела бар мобилни телефон да ми напуни и снабдеваће ме намирницама. Све што имам у фрижидеру, поквариће се, а да скувам нешто не могу јер нема струје. Да изађем из зграде могу, али после без лифта нећу моћи да се попнем до 11. спрата. И ко зна колико ће им времена требати да све поправе - јада се Београђанка.

Каже да је у суботу било страшно, да је само чула пуцње. Када је отворила врата, видела је осигураче како искачу, како инсталације горе. А онда је настала паника.

Њену муку деле и браћа Урош и Милош В., који су помагали ватрогасцима и при гашењу, носећи противпожарне апарате од приземља, а касније су до дубоко у ноћ чистили ходник. Милош је у тренутку пожара био ван зграде, забринут за трудну супругу.

- Био сам у згради, пуцало је све као на стадиону. Полиција ми прво није дала да прођем даље од 8. спрта, а на 12. живе наши отац, мајка и баба. Кад је све прошло, и када су људи из осигуравајуће куће пописали штету, почели смо да сређујемо ходник, скупљамо воду. Осим инсталација, уништених зидова, и врата четири стана су уништена - каже Урош.

Низ степенице солитера дефиловали су станари са торбама у рукама. Склониће се на неколико дана код родбине, док се струја не врати у зграду. Баш зато, полиција их је обавестила да следећих дана могу бити на мети провалника, и да добро пазе.

ИЗНЕЛИ БЕБУ

ПОВРЕЂЕНИХ у пожару срећом није било, а поједини житељи са виших етажа нагутали су се дима и била им је потребна лекарска помоћ. Међу њима била је и беба. Њу су ватрогасци са родитељима извукли са 18. спрата. Током акције спасавања извучена је и трудница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)