НОВА ТАКСА ЗА КАБАСТИ ОТПАД: Грађане на јесен очекују промене у одлагању смећа и ставка на рачунима

М. СТАНОЈКОВИЋ

08. 04. 2021. у 12:33

БЕОГРАЂАНИ би крајем године могли да, уз своје досадашње рачуне добију и нову ставку - третман кабастог отпада и збрињавање посебних фрагмената из комуналног отпада.

НОВА ТАКСА ЗА КАБАСТИ ОТПАД: Грађане на јесен очекују промене у одлагању смећа и ставка на рачунима

Фото П. Милошевић

С обзиром на то да сав мешовити отпад неће моћи да завршава на депонији у Винчи, као у претходне четири деценије, "Градска чистоћа" ће добити дозволу да кабасти и други отпад, који не би смео да се нађе са комуналним, попут боца од лакова и хемикалија, издваја и третира на другој локацији. Највероватније негде на новобеоградској страни.

Измене одлуке о управљању комуналним, инертним и неопасним отпадом којима је ово регулисано, усвојене су на последњој седници Скупштине града, а ступају на снагу од октобра ове године. Како је тада образложено, нова услуга ће се наплаћивати од момента када јавно комунално предузеће добије дозволу за третман кабастог отпада и издвајања фрагмената из комуналног.

- За три до четири месеца ће отпад почети да се одлаже на новој санитарној депонији - наводе за "Новости" у Секретаријату за заштиту животне средине. - "Градска чистоћа" ће обављати посао сакупљања и транспорта, за шта ће се од тренутне цене, 6,60 динара по квадратном метру колико плаћају домаћинства, 5,61 одвајати за то, а 0,90 за третман и одлагање отпада које ће радити "Беочиста енергија".

НОВА ДЕПОНИЈА ОД ЛЕТА

ПРЕУЗИМАЊЕ депоније Винча од стране партнера "Беочиста енергије", отварање нове, а започињање процеса затварање старе неусловне требало је да буде почетком године. Због тренутне епидемиолошке ситуације и кашњења неких радова, тај рок је померен за половину ове године.

То, како објашњавају у Секретаријату, значи да ће за грађане цена ове услуге остати непромењена.

- Кад у октобру или новембру, "Чистоћа" добије дозволу за третман кабастог отпада и збрињавање посебних фрагмената из комуналног, ова услуга ће се додатно наплаћивати. Засад ценовник није одређен.

До сада је ЈКП "Градска чистоћа" сваког првог викенда у месецу бесплатно односила кабасти отпад на винчанску депонију.

ОБЈЕДИЊЕНА ЦЕНА услуга

КАКО се наводи у изменама одлуке о управљању комуналним, инертним и неопасним отпадом, посебни фрагменти из комуналног отпада који се због свог састава не могу одлагати у опрему та сакупљање комуналног отпада су: отпад од електронских производа, клима уређаја, истрошених батзерија, отпадних уља, боја, лакова, гума...

Цена услуге убудуће ће се односити на сакупљање, транспорт, третман и одлагање комуналног отпада, третман кабастог и збрињавање посебно одвојених фрагмената из комуналног отпада. Цена за домаћинства се обрачунава по квадратном метру стамбеног простора за колективно становање и по запремини канте за индивидуална домаћинства.

- Немамо више могућност да га остављамо било где, већ да га користимо као ресурс - рекла је на последњој седници Скупштине града секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић.

- Ова одлука се тиче препознавања недозвољених врста отпада, па је неопходно да се уведе нова ставка. Та услуга ће се наплаћивати када јавно комунално предузеће добије дозволу за третман. До сада су грађани углавном отпад из домаћинства као што су боце од лакова за фарбање, лакова за косу, разних хемикалија, бацали у комунални отпад, а нисмо могли да контролишемо шта све завршава у комуналном отпаду. Када добије дозволу, комунално предузеће ће моћи да раврстава отпад који неће да угрожава животну средину.

За те потребе биће изграђене четири трансфер станице на територији Београда и четири пункта где ће грађани моћи да доносе такав отпад настао у домаћинствима (разне боце од дезодоранса, и других хемикалија).

- Осим тога, биће у функцији и 30 мобилних центара за сакупљање отпада, где ће грађани моћи да доносе отпад - наводе у надлежном секретаријату.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)