ПРИНУДНА УПРАВА ЗА ЈЕДНОГ СТАНАРА: Милка У. (85) има управитеља, са три комшијска објекта дели адресу

С. Б. МИЛОШЕВИЋ / М. СТАНОЈКОВИЋ

07. 04. 2021. у 06:47

ДОСЛЕДНА примена прописа, без увида у стање на терену, довела је савесног платишу, Младеновчанку Милку У. (85) до тога да за две године остане без 24.000 динара.

ПРИНУДНА УПРАВА ЗА ЈЕДНОГ СТАНАРА: Милка У. (85) има управитеља, са три комшијска објекта дели адресу

Фото Приватна архива

Она је једини станар у малој заједници од четири стана који обавезе према управнику измирује, иако јој за ове две године од тих пара није замењена ни сијалица. Од своје невелике пензије морала је да плаћа принудног управника и текуће и инвестиционо одржавање, јер закон засебне објекте на истој адреси препознаје као стамбену заједницу.

Иако станује у засебном улазу и са комшијама не дели заједничке просторије, само чињеница да се њена кућа са остала три објекта налази на истој адреси, довољна је да се третира као део стамбене заједнице. Апсурд који је законски утемељен наметнуо им је принудног управника, јер нису испунили обавезу и сами изабрали професионалног управника или управитеља из редова станара.

- Никакво обавештење о именовању принудне управе нисам добила - каже, за "Новости", Милка.

- Само је уплатница почела да ми стиже по мраку, па је ћерка ишла у општину да провери.

Тамо јој је речено да нам је уведена принудна управа. Како је могуће да нам наметну управника, а ја не живим у стамбеној згради?

Да ствар буде још компликованија, један стан је под хипотеком, у другом нико не станује годинама. У трећем живи њен комшија који је због болести и финансијске ситуације ослобођен плаћања поменутих такса.

- Имам пензију 14.000 динара, од тога око 1.000 месечно издвајам за управника, коме очи нисам видела - објашњава наша саговорница.

- Своју кућу и окућницу сама чистим, а плаћам за текуће одржавање. Рекли су ми да из ове ситуације могу да изађем само ако пристанем да будем управница и тако се ослободим принудне управе. У преводу, бићу сама себи управница.

УПРАВНИК НЕ ОДГОВАРА НА ПОЗИВЕ

КАО принудни управник на адреси Николе Пашића 50 у Младеновцу регистрован је Драган Миладиновић, који се у регистру стамбених заједница води као запослен у привредном друштву Sato lab d.o.o. На позиве и мејл који му је редакција "Новости" у вези са поменутим случајевима упутила, није одговорио. Како је речено у општини Младеновац, према евиденционим подацима, предметни објекат има пет станова.

И да преузме функцију управника, новац из "заједничке" касе стамбене заједнице, коју је она својим уплатима напунила, не би могла да троши за сређивање само свог објекта. Већ само за уређење заједничких делова којих ни нема.

Увида у то колико је новца тренутно налази на рачуну стамбене заједнице Милка нема, будући да принудни управник није подносио обавезне финансијске извештаје станарима.

Састанака, који су обавезни минимум двапут годишње, није ни било.

Како је до ове ситуације дошло покушали смо да разјаснимо уз помоћ Љубише Бановачког, председника Удружења професионалних управника. Он истиче да у пракси оваквих ситуација има много. Али, и да по закону принудну управу професионални управник не може да одбије.

- Принудни управник мора да испостави све рачуне које је по закону дужан - каже Бановачки.

- Мора да одреди таксу за текуће и инвестиционо одржавање, као и накнаду за свој рад.

Једина могућност је да станари сами пристану да преузму управљање, што би у овом случају требало да уради дотична госпођа. Требало би да се уради примопредаја са тренутним принудним управником, да јој да печат, ПИБ и финансијски извештај. Са тим документима и записником са седнице одлази у општину да се региструје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (2)

buki

07.04.2021. 13:47

Znači prinudni upravnik mora da ispostavi račune i odredi taksu za održavanje objekta, ali NE MORA nijednom da svrati u toku godine na tu adresu, niti da održi bar jedan sastanak sa stanatima. Ovako gledano nema lepšeg zanimanja u Srbiji od prinudnog upravnika. Živela sloboda, a parice ležu svakog meseca na račun. Hoću i ja da budem prinudni upravnik, ili to mogu samo članovi vladajuće stranke?