ЗАТРПАНЕ СВИЊЕ А И ОДГОВОРНОСТ: Комунални инспектори у Ковилову нису видели угинуле животиње

М. СТАНОЈКОВИЋ

01. 04. 2021. у 10:13

НАКОН што је Ветеринарска инспекција део посла око контроле депоније угинулих свиња у Ковилову пребацила на Град, и Секретаријат за инспекцијске послове тврди да лешева на том потезу нема, већ да су инспектори овде затекли само комунални отпад.

ЗАТРПАНЕ СВИЊЕ  А И ОДГОВОРНОСТ: Комунални инспектори у Ковилову нису видели угинуле животиње

Фото Архива

У Удружењу "Еко Пачевачки рит" које је животињски отпад пријавило остају при свом ставу и чекају одговор на примедбу на поступање инспекције. Нејасно им је због чега је обављена дератизација уколико је затечен само комунални отпад.

Како се наводи у одговору који је "Новостима" стигао из градске управе, комунална инспекција је по службеној дужности обавила инспекцијски преглед околине фарме свиња "Визељ".

НЕЈАСНО Фарма свиња у Ковилову, Фото З. Јовановић

- Визуелним прегледом терена нису уочене угинуле животиње - кажу у Секретаријату за инспекцијске послове.

- Свакако комунална инспекција нема овлашћења за налагање уклањања лешева угинулих животиња које се наводно налазе у близини фарме свиња, јер се оне могу уклонити само по налогу ветеринарског инспектора.

ПОДРШКА ЗА "ВОЛИМ ПАДИЊАК"

ПОДРШКУ Удружењу "Еко Панчевачки рит" пружило је и удружење "Волим Падињак", које је на својој фејсбук-страници објавило снимак дератизације уз коментар:

- У међувремену, док надлежне институције реагују по пријави, на локацији где "нема лешева", у току дезинфекција, дезинсекција и дератизација. Питамо се зашто баш ту, кад "нема ничега"?

Према речима инспектора, на ивици наведене фарме за коју је утврђено да је реч о пољопривредном земљишту, налази се одређена количина кабастог отпада:

- Комунална инспектори ће у складу са својим надлежностима, за уклањање наведеног кабастог отпада покренути управни поступак.

Како је речено претходног дана у ветеринарској инспекцији за Град Београд, уз тврдње да лешеви свиња из пријаве нису пронађени, ипак, су извршени дезинфекција, дезинскекција и дератизација терена.

- Били смо на терену када је то рађено, па се поставља питање зашто је то обављено баш на том потезу, а не на неком другом, ако ту угинулих животиња нема - наводи Зоран Јанковић из Удружења "Еко Панчевачки рит".

- Да су изашли на терен онда када смо и пријавили и фотографисали, свиње су могле да буду однете. Сада сам сагласан да не би требало ништа да се откопава, једино да се открије тај први слој и залије живим кречом.

И док су се прерасподелиле надлежности, утврдило да угинулих свиња има, оне су иструлиле и ушле у екосистем. Даље да се разграђују и потеницијално загађују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)