ДЕЧИЈА КЛИНИКА, МЕТРО И ЕКОЛОГИЈА СУ ПРИОРИТЕТИ: Градоначелник Радојичић поручио да динамика града не може да се заустави

Танјуг

26. 03. 2021. у 21:39

ИЗГРАДЊА дечије клинике, метро и екологија остају приоритети, изјавио је данас градоначелник Београда Зоран Радојичић.

ДЕЧИЈА КЛИНИКА, МЕТРО И ЕКОЛОГИЈА СУ ПРИОРИТЕТИ: Градоначелник Радојичић поручио да динамика града не може да се заустави

Зоран Радојичић

"Нова клиника ће почети да се гради и то ће бити испуњење мог сна. Делим и сан многих Београђана о изградњи метроа, а сада је дефинитивно да ће ускоро почети радови и да ће Београд добити метро", рекао је градоначелник телевизији Хепи.

Он је додао да је осим тога, један од његових приоритета буђење свести по питању екологије и заштите животне средине.

"Покренуо сам акцију ''Дрво за Београд'', која се спроводи другу сезону заредом и том приликом је укупно посађено 2.137 стабала, уз учешће разних друштвено-одговорних компанија, амбасада....Данас смо, заједно са амабсадорима Пољске, Мађарске, Словачке и Чешке посадили 30 стабала и тако обележили исто толико година постотања Вишеградске групе", рекао је Радојичић.

Где год се гради, како је навео градоначелник, мора доћи до сече одређеног броја стабала, а равнотежа се прави сађењем најмање два стабла за свако посечено.

Према његовим речима, Београд дели судбину велиих градова у којима постоји мноштво изазова.

"Постоје на хиљаде проблема и уколико неко реши 100, треба му честитати. Нормално је да људи желе напредак и да имају сугестије. Град има своју динамику и људи који воде град могу да помогну или одмогну у малом проценту, али динамику града не могу да зауставе. Београд иде својим путем, да постане бољи и лепши и то нико не може да заустави", додао је.

Београд је поред Беча, каже Радојичић, један од ретких великих градова који имају винограде и могућности развоја града су невероватне.

"Еколошки туризам, производња здраве хране, све то мора да буде максимално искоришћено као туристички ресурс града", рекао је градоначелник за ТВ Хепи, саопштено је из Службе за инфоримасање Града Београда.

Радојичић је нагласио да је изградња метроа једно од најважнијих решења за побољшање мобилности у Београду и додао да је то уједно и једно од решења за побољшање квалитета ваздуха у граду.

"Друго питање су индивидуална ложишта, којима се греје безмало 50 одсто Београђана. Те ствари морају да се решавају, али то није могуће урадити преко ноћи, већ системским радом", казао је он.

Он је додао да је концепт решавања мобилности у Београду на једном међународном конкурсу сврстан међу најбоље и навео да постоје индиције да ће бити награђан.

"У питању је комбинација метроа, шинског система и других видова превоза, што су међународни експерти препознали као веома добро решење. Београд може значајно да напредује по питању екологије и то је заиста једна од најважнијих ствари којима се морамо бавити у периоду који је пред нама. То видим као своју мисију и надам се да ћу успети да направим помак по том питању", поручио је Радојичић.

Градоначелник је истакао да Београд мора да повећа проценат зелених површина.

"Град мора да се развија, тренутно имамо 2.000 градилишта и кранова, али не смемо заборавити заштиту животне средине. Тренутно, зелене површине заузимају 15 одсто урбаног дела Београда, а ту бројку морамо повећати на 25, уз услов да се не зауставља развој града", рекао је Радојичић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)