СЕДИМЕНТИ НА РАДАРУ: Додатно заштићено подручје између Горњег и Доњег града на Калемегдану

М. С.

26. 03. 2021. у 15:40

КАЛЕМЕГДАНСКИ рт, подручје између Горњег и Доњег града тврђаве, јужно од ушћа Саве у Дунав, проглашено је спомеником природе.

СЕДИМЕНТИ НА РАДАРУ: Додатно заштићено подручје између Горњег и Доњег града на Калемегдану

Фото Архива

О овом локалитету убудуће ће бринути ЈП "Београдска тврђава", које је одлуком Скупштине града ово природно добро уврстило у свој план управљања.

Главни разлог да се овај потез града на овај начин додатно сачува је што се ту налазе седименти који су природна реткост и јединствени остаци медитеранског стадијума - најстарији у историји Панонског мора.

Како се наводи у Уредби о проглашењу, овај споменик сврстава се у прву категорију заштићених подручја међународног, националног, односно изузетног значаја.

- У режиму другог степена заштите забрањено је уништавање природних изданака и оних који би се археолошким истраживањима створили, уништавање вегетације, засецање падине, као и одвијање манифестација којима би се могло уништити природно добро - наводи се у образложењу.

- На овом потезу забрањена је изградња објеката туристичког смештаја и угоститељска осим привремених објеката.

Прецизна граница заштићеног дела почиње од рушевина унутрашње капије Сава на југозападном предграђу, од које се у правцу истока пружа бедемом који одваја Доњи од Горњег града. Даље прати бедем до лучног бедема Зиндан капије, одакле се границом парцеле спушта у правцу источне капије Доњег града. Одатле прати бедем у правцу до Јакшићеве куле, од које иде у правцу са форном Видн капије до саобраћајнице Булевар војводе Бојовића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)