ЕКО-КАТАСТРОФА ПОД "ПАНЧЕВЦЕМ": Смеће службе чисте, а станари довлаче

Ј. ДИНЧИЋ

26. 03. 2021. у 13:40

ТАЧАН број акција којима су надлежне градске комуналне службе покушавале да уклоне депонију у Улици Вука Врчевића на Палилули, нико не може да утврди.

ЕКО-КАТАСТРОФА  ПОД ПАНЧЕВЦЕМ: Смеће службе чисте, а станари довлаче

Фото З. Јовановић

Сметлиште испод Панчевачког моста, које се налази на само три километара од Кнез Михаилове улице, годинама представља велики проблем, како грађанима, тако и комуналним предузећима. Чим се очисти и доведе у ред, поново се напуни отпадом, и тако годинама.

Смрад, брда смећа, шут, стари намештај, уништена бела техника и делови расходованих возила свакодневна је слика која "боде очи" сваком ко преко моста прелази на десну обалу Дунава. Иако екипе ЈКП "Градска чистоћа" и других комуналних предузећа сваке године проведу више дана уклањајући ову дивљу депонију и наталожено ђубре, отпад се поново нагомила због несавесних становника оближњег нехигијенског насеља.

- Уклањање дивљих депонија не спада у наше редовне активности, али смо са Секретаријатом за заштиту животне средине потписали уговор о уклањању нелегалних сметлишта - објашњавају надлежни из ЈКП "Градска чистоћа".

- Таква је и депоније у Вука Врчевића која би у наредном периоду требало да буде очишћена.

ОДНЕТО 7.500 КУБИКА ОТПАДА

ТОКОМ прошле године из градског буџета је за уклањање дивљих депонија издвојено 10 милиона динара, а уклоњено је скоро 7.500 кубика мешовитог и интерног отпада. Иначе, највећи број места за нелегално одлагање смећа налази се у општинама Земун, Нови Београд, Сурчин, Палилула, Чукарица, Раковица и Вождовац, и то углавном на "ничијој" земљи.

Међутим, трајног решења за уклањање отпада нема. Можда, када би се станари нехигијенског насеља испод моста иселили на другу локацију, вероватно би и слика дунавског приобаља била лепша. Међутим, док се то не деси и многи несавесни грађани из различитих делова града користе ову локацију како би се отарасили кабастог отпада.

Фото З. Јовановић

Такође, према важећим прописима, Секретаријат за заштиту животне средине има надлежност у санирању дивљих депонија на јавним површинама, а надлежне комуналне инспекције при градским општинама врше надзор. Тај надзор се односи на контролу забране истовара и остављања комуналног отпада, шута, земље и слично. Из надлежног Секретаријата очекујемо одговор да ли можда имај дугорочно решење за овај проблем.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)