СТАТУС И ЗГРАДИ МУЗЕЈА "25. МАЈ": Чувено здање биће под окриљем Завода за заштиту споменика

М. СТАНОЈКОВИЋ

23. 03. 2021. у 09:55

ЗГРАДА музеја "25. мај", изграђена 1962. године као поклон Града Београда бившем југословенском председнику Јосипу Брозу Титу за 70. рођендан, добила је статус претходне заштите Завода за заштиту споменика културе.

СТАТУС И ЗГРАДИ МУЗЕЈА 25. МАЈ: Чувено здање биће под окриљем Завода за заштиту споменика

Фото Н. Фифић

У наредном периоду биће утврђена сва својства како би била проглашена за културно добро.

Ово здање је први наменски грађен музејски објекат у Београду и Србији, са изложеним простором и просторијама за чување и рад на експонатима - збрике Титових поклона.

- Зграда је била заштићена у оквиру целине "Топчидерско брдо и Дедиње", али су истраживања утврдила да музеј има вредности да буде и појединачно заштићен - објашњавају, за "Вечерње новости", у Заводу за заштиту споменика културе.

- За евидентиране непокретности које уживају претходну заштиту предвиђено је да установе заштите у року од три године утврде да ли имају споменичка својства и да у том року предложе утврђивање ових непокретности за културна добра.

ТИТО БИО ТРИ ПУТА

ИАКО је музеј био рођендански дар Титу, његова идеја за градњу је поникла још 1954. Ипак, према записаним подацима, посетио га је свега три пута.

Зграда музеја "25. мај" је саграђена према пројекту архитекте Михаила Јанковића и пројектног бироа "Стадион", а у оквиру комплекса Музеја Југославије, заједно са Кућом цвећа и Старим музејом, чини један од посећенијих музејских комплекса у престоници.

- Архитектонске вредности, али и чињеница да представља први наменски објекат пројектован као музеј, приближава га западноевропским моделима архитектуре интернационалног стила, како у спољашњем обликовању, тако и у унутрашњем уређењу - наводе у Заводу.

УНИКАТНО Део поклона Јосипа Броза  изложен је у музеју, Фото М. Лабудовић

- Осим Михаила Јанковића, на уређењу спољашње фасаде, делова ентеријера и музејској поставци, били су ангажовани југословенски ликовни и примењени уметници: Бошко Крановић, Раул Голдони, Божа Продановић, Владета Петрић и Емил Вичић.

Од отварања 1962. године, осим редовног одржавања, нису рађени већи радови, до реконструкције 2017. године. Ова зграда била је у склопу Меморијалног центра "Јосип Броз Тито", Музеја историје Југославије, а сада Музеја Југославије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)