ЗА УЛИЧНИ НАСТУП ЧАК 362 ПРИЈАВЕ: Комунални милиционари су током прошле 2020. контролисали и нелегално музицирање на престоничким улицама

Ј. ДИНЧИЋ

18. 03. 2021. у 08:51

ЗБОГ нелегалног музицирања на плочницима престонице припадници комуналне милиције су током прошле године, излазили на терен 362 пута.

ЗА УЛИЧНИ НАСТУП ЧАК 362 ПРИЈАВЕ: Комунални милиционари су током прошле 2020.  контролисали и нелегално музицирање на престоничким улицама

Фото П. Милошевић

Током контрола милиционари су написали 15 прекршајних налога, којима су изречене новчане казне у фиксном износу од 10.000 динара, четири наређења и пет упозорења да се музичари помере са јавне површине.

Такође, исти музичар добио је две новчане казне јер се није придржавао прописаних правила. Највише контроле било је у Кнез Михаиловој улици, на Теразијама, подземним пролазима и Земунском кеју.

- Улични свирачи морају да имају дозволу надлежног секретаријата како би могли да свирају на одређеном месту - објашњавају надлежни из Секретаријата за послове комуналне милиције.

- Појединцу следи казна 10.000 динара ако изводи културни или артистички програм бeз одобрeња надлeжнe организационe јeдиницe или супротно издатом одобрeњу.

ПРИКУПЉАЊЕ НОВЦА

НА друштвеним мрежама је недавно покренута акција како би се прикупио новац да улични свирач Зоран Илић, познатији као Тамбура, плати добијену казну због музицирања на улици без дозволе. За само два сата поштоваоци његовог дела прикупили су потребан новац, а Тамбура, који је годинама свирао у Кнез Михаиловој улици, до сада има више од 143 написане казне.

Осим поседовања одређене дозволе, проверава се и да ли захтев има тачно дефинисану локацију као и време у којем је могуће изводити нумере, као и садржај који се изводи.

Фото Архива

- Контролишу се сви елементи решења, односно ако је улични забављач добио једну локацију он не може да програм изводи на другој - додају надлежни.

- Дешава се и да музичари добију решење за акустичну, а приликом извођења користе електричу, због чега им следи казна.

Због епидемиолошких разлога конкурса за уличне забављаче прошле године није било, а постојеће дозволе су само продужене. Засад није познато да ли ће ове године бити одржан конкурс на којем сваке године највеће интересовање влада за Кнез Михаилову улицу, где се на једној позицији дневно промени и до седам извођача. Они који не добију место у овој улици наступају на Калемегдану, у Студентском парку, подземним пролазима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)