ЗБОГ ДУГА ПРЕТИ ЕКСХУМАЦИЈА: Објављен списак гробних места за која су истекли уговори о закупу

Г. НОВАКОВИЋ

15. 03. 2021. у 08:51

ЈКП "Погребне услуге" објавиле су списак гробних места за која су истекли уговори о закупу. Реч је о укупно 50 почивалишта, на гробљима Нова Бежанија, Топчидер и Ново гробље, а најстарије дуговање датира још из 1975. године!

ЗБОГ ДУГА ПРЕТИ ЕКСХУМАЦИЈА: Објављен списак гробних места за која су истекли уговори о закупу

У надлежности предузећа је 288.000 гробних места

Уколико се наследници не одазову у року од месец дана, посмртни остаци биће пренети у заједничку гробницу, а надгробна обележја биће уклоњена.

Како кажу из "Погребног", ексхумација због неплаћања обавеза је крајња мера коју покушавају да избегну. Стога најпре у писаној форми обавештавају кориснике гробног места, а онда и у средствима јавног информисања. Све у складу са важећом Одлуком о уређивању и одржавању гробља и сахрањивању.

- Рок обавезног почивања преминулог у гробном месту је десет година. Након овог периода, корисник гробног места, породица и сродници имају право да уговор продуже, под условом да се гробно место уредно одржава и да је плаћена накнада за протекло време почивања - кажу у предузећу.

Према наводима надлежних, дуговања "Погребним услугама" су значајна, имајући у виду да су нека гробља старија од 150 година и да укупно у надлежности овог предузећа има 288.000 гробних места. Ипак, када је реч о ексхумацији, не постоји унапред одређена динамика.

- Ова активност се спроводи циклично, а најчешће је реч о случајевима када осим неплаћања, након истеклог рока почивања, постоје и планови санације појединих парцела или делова гробаља. Овоме се прибегава и када су нестабилни споменици, који угрожавају суседне споменике и безбедност посетилаца - кажу у "Погребним услугама".

Уколико се дуговања не измире, посмртни остаци покојника премештају се у заједничку гробницу - осаријум. Они постоје на Новом гробљу, Новом бежанијском гробљу и на гробљима Лешће и Орловача. Покојници ће бити пресељени у неки од најближих у односу на гробље са ког се посмртни остаци преносе. О томе се води посебна евиденција, а подаци о особама трајно се чувају.

ПЛАЋАЊЕ НА НЕКОЛИКО РАТА

ПЛАЋАЊЕ надокнада највише износи 6.232 динара годишње, у зависности од врсте гробног места. ЈКП "Погребне услуге" омогућило је да се дуговања измире на рате. Осим на шалтеру гробаља, суграђани уплате накнада за закуп и одржавање површине гробља могу обавити уплатницом на текући рачун, е-банкингом или м-банкингом. Такође, могу добити аутоматски генерисану инструкцију за плаћање попуњавањем формулара на веб-сајту предузећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)