БЕОГРАЂАНИ ПАЗИТЕ ГДЕ И КАКО ПАРКИРАТЕ: Новом одлуком Град уводи веће казне за власнике возила, цифре су астрономске!

С. Б. М.

12. 03. 2021. у 08:13

ВЛАСНИК возила који у року од осам дана не достави потпуне и тачне податке ЈКП "Паркинг сервису" о идентитету возача који је непрописно паркирао његово возило, биће кажњен са 25.000 динара.

БЕОГРАЂАНИ ПАЗИТЕ ГДЕ И КАКО ПАРКИРАТЕ: Новом одлуком Град уводи веће казне за власнике возила, цифре су астрономске!

Фото Н. Скендерија

Град би ово одлуку требало да усвоји на седници Скупштине града која ће се одржати данас у Сава центру. Уједно, изменом статута овог предузећа, омогућава се да систем за контролу паркирања уступе и другим локалним самоуправама у земљи.

Секретаријат за послове комуналне милиције поднео је иницијативу Граду да се измени Одлука о јавним паркиралиштима. То значи да ће се за непотпуне и нетачне информације власник возила затеченог у прекршају казнити са 25.000 динара, иако је учињен прекршај од, на пример, 5.000 динара. За правна лица, та казна је сада 100.000 динара.

Наиме, до сада је, у случају да власнику возила стигне казна за прекршај који није учинио он, већ неко ко је тог тренутка возио његов аутомобил, власник био обавезан да достави тачне податке о возачу који је био за воланом у време када је прекршај учињен. Тај доказ је писана изјава оверена код нотара да је одређена особа управљала возилом. Ако то не учини, власник аутомобила кажњаван је у износу у коме је била изречена казна. Уколико се онај ко је позајмио возило, на пример, паркирао на тротоару, казна је 5.000 динара, па је у истом износу био кажњен и власник возила ако достави лажне податке.

ТРОТОАРИ И СПОРЕДНЕ УЛИЦЕ

НАЈДРАСТИЧНИЈУ казну, 25.000 динара, платиће појединац ако је возило паркирано на пешачком прелазу, у жутој траци, трамвајским шинама и зеленим површинама. Најблажу казну, од 5.000 динара, плаћају они који се паркирају на тротоару, а не ометају кретање пешака, или у споредним улицама где возило не омета саобраћај, али је на коловозу.

Изменом одлуке, сада ће се казнити са 25.000 динара власник возила уколико он није извршио забрањену радњу, а не достави у року од осам дана тачне податке о идентитету возача и доказ да је та особа управљала возилом.

Као и до сада, власник возила, који није направио прекршај, може платити половину новчане казне за непрописно паркирање која му је стигла, ако прихвати одговорност.

Прекршај се односи на непрописно паркирање, у случају када је истекла регистрација возила или таблице нису постављене на прави начин, као и када је остављано хаварисано возило.

Уједно, допуњава се и статут ЈКП "Паркинг сервис" којим се уводи контрола коришћења општих паркиралишта електронским путем уз помоћ примене информационих технологија.

Овим се даје могућност "Паркинг сервису" да трећим лицима у земљи и иностранству омогући коришћење њихових технологија. Тако би "Око соколово" ускоро могло да се појави и на улицама других градова у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)