БИЛБОРД СМЕТА АЛИ ПУНИ КАСУ: Док појединим станарима зграда рекламе ремете сан, други зарађују од њих

М. СТАНОЈКОВИЋ

09. 03. 2021. у 08:51

ЗБОГ светлећих реклама које блеште по ноћи, многобројни станари престоничких зграда писали су пријаве инспекцији.

БИЛБОРД СМЕТА АЛИ ПУНИ КАСУ: Док појединим станарима зграда рекламе ремете сан, други зарађују од њих

Фото З. Јовановић

Међутим, има оних који на светло зажмуре, јер од билборда годишње зараде и до 2.000 евра, па само од тог новца зграда може месечно да преживи. Углавном је реч о вишеспратницама које су смештене у близини прометних саобраћајница, па су добра "подлога" за рекламу.

Јачина светла због које су имали несаницу била довољна да станари зграде у Омладинских бригада недавно пријаве "светлосно загађење". На њихове пријаве, оглашивачи су реаговали и смањили светло.

- Сличну ситуацију имали смо и у блоковима и у "Белвилу", где су станари пријављивали да рекламе светле прејако - наводе у Удружењу професионалних управника Београда.

- Сваки билборд и реклама мора да има пројекат, како би био безбедан за постављање, али интензитет светла уме да буде проблематичан. То није регулисано, па се не зна колико јако светло да може буде.

Плаћају порез на добит

И СТАМБЕНЕ заједнице плаћају порез на добит. Тако да "богате" зграде морају да калкулишу, па да истроше буџет до краја године и прерасподеле за радове, како на крају године не би дошли у ситуацију да 15 одсто зараде проследе држави.

Ипак, оваквих пријава има спорадично, док је много више оних који су се окористили од погодне локације за рекламе, па од оглашавња на својим фасадама добро приходују.

- Ипак, велики број зграда убире у касу добру своту новца од реклама. Нека мања кошта око 20 и 30 евра месечно, док за неке веће та сума иде и до 200 до 300 евра месечно - објашањава за "Новости" - професионални управник Љубиша Бановачки.

Добру рачуницу направили су станари зграде на углу улица Таковске и Јаше Продановића, који месечно од билборда приходују 300 евра.

- За текуће одржавање не морамо да издвајамо месечно новац, јер се ти трошкови покрију новцем од реклама - наводе станари.

- Имали смо буџет и за дневне, али и за неке крупније радове.

Иако већина престоничких вишеспратница годинама кубури са новцем за радове, они који су имали среће да буду у близини мостова и прометних саобраћајница, буку и фреквентност наплате, па за радове, има новца напретек.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)