УМЕСТО МОСТА, НА ДУШАНОВЦУ ПЕТЉА: Повезивање Устаничке и Кумодрашке - пројекат од националног значаја, биће рушења објеката

С. Б. Милошевић

05. 03. 2021. у 08:51

УМЕСТО МОСТА, НА ДУШАНОВЦУ ПЕТЉА: Повезивање Устаничке и Кумодрашке - пројекат од националног значаја, биће рушења објеката

Део вождовачке саобраћајнице

ПРОЈЕКАТ изградње саобраћајне петље на месту садашњег Душановачког моста Влада Србије прогласила је за пројекат од националног значаја за државу.

Усвојен је План детаљне регулације и завршен елаборат деобе катастарских парцела. У току је формирање грађевинских парцела за петљу са ауто-путем дуж будуће Нове кумодрашке, до раскрснице са Дарвиновом и Булеваром Пека Дапчевића.

- Послове спровођења промена на катастарским парцелама спроводи надлежни катастар непокретности. Број објеката за рушење биће утврђен по доношењу правоснажних решења о деоби катастарских парцела. Инжењерски детаљи Душановачке петље биће познати после израде пројектне документације, а правила уређења за јавне саобраћајне површине одређена су важећим планом детаљне регулације - појашњавају у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда.

По завршетку тог посла почеће експропријација имовине, што ће бити веома обиман посао. Када се пројектовање заврши знаће се инвестициона вредност градње петље. Прва деоница која ће се градити је од Устаничке до Улице Пека Павловића, а може се очекивати да тендер за изградњу Душановачке петље буде расписан до краја 2022. године.

Нова кумодрашка улица се наставља на петљу, а спаја Устаничку и Дарвинову у дужини од 1.630 метара. Површина која је била предвиђена Планом детаљне регулације обухватила је више од девет хектара, а у оквиру плана, осим улице, предвиђене су површине за становање и комерцијалне садржаје.

Веза са Унутрашњим магистралним полупрстеном (УМП) планирана је преко сервисних саобраћајница које су паралелне са ауто-путем. У зони укрштаја са ауто-путем планирано је проширење профила улице и реконструкција постојећег моста. На месту постојећег надвожњака, преко ауто-пута Београд - Ниш, предвиђа се изградња мостовске конструкције дуге око 115 метара са две раздвојене коловозне површине и са пешачким стазама. Идејним пројектом предвиђено је и да буде ослоњена на шипове.

Нова кумодрашка са северне стране биће повезана са Устаничком и Видском улицом са северне стране, а са јужне спајаће се са Хусовом улицом. До реализације УМП-а, део планиране сервисне саобраћајнице и југоисточне рампе били би у функцији повезивања улице ауто-пута и Нове кумодрашке улице.

ГРАЂЕВИНСКЕ МАШИНЕ У ХУСОВОЈ

ИЗГРАДЊОМ нове петље на Душановцу биће порушени и објекти у Хусовој улици. Овде је прошле недеље, зид са куће која се урушила, пао на аутобус на линији 25. Том приликом лакше је повређено двоје путника, иако је возило било крцато, а десна страна аутобуса уништена.

У зони укрштаја нове саобраћанице са Витановачком улицом планирана је и изградња јавног паркинга са 97 паркинг-места. Дуж нове саобраћајнице биће посађен дрворед.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Marinko

06.03.2021. 07:28

@Panicarka - Ovako nešto može da izjavi osoba koja nikad nije bila u M. Bari pa čak šta više ni ne zna gde je ona. Toliko o tome koliko je upućena kako se živi ovde. Nema gužve i svadja medju komšijama čak šta više svi se medjusobno pomažemo.

Komšija

06.03.2021. 04:30

Marinkova bara je staro romsko naselje. Ona se proteže mnogo dalje, do ulice Vojislava Ilića tj. do Plavog mosta. Morate prvo te ljude negde zbrinuti. Da je taj ceo deo ružan, ružan je, a Husova ulica očajna.