БАРИЈЕРЕ ЋЕ БИТИ ПРОШЛОСТ: Несметано кретање особа са инвалидитетом требало би да буде лакше постављањем рампи

Г. НОВАКОВИЋ

20. 02. 2021. у 07:52

ОСОБЕ које се теже крећу и користе инвалидска колица неће бити занемарене током 2021. године. Акција ЈП "Градско стамбено", која је започета 2015. биће настављена, како би Београд заиста постао град "без баријера". Тако ће на улазима у стамбене зграде, које су у систему одржавања овог предузећа, бити изграђене рампе свуда где су станарима потребне.

БАРИЈЕРЕ ЋЕ БИТИ ПРОШЛОСТ: Несметано кретање особа са инвалидитетом требало би да буде лакше постављањем рампи

Лакше ће пролазити и мајке са децом у колицима / Фото Беоинфо

Недавно је градоначелник, проф. др Зоран Радојичић обишао последњу постављену рампу у оквиру дугогодишњег пројекта "Београд без баријера", на Новом Београду у Булевару Милутина Миланковића 120в. Како је тада рекао, Град жели да омогући особама са инвалидитетом да лакше остваре своје потенцијале.

- Од 2015. године постављено је око 500 рампи, а само прошле године постављене су 72 рампе у вредности од 20 милиона динара - рекао је Радојичић. - Планирамо да и ове године наставимо истом динамиком са ЈП "Градско стамбено", које у својој надлежности има скоро 14.000 зграда.

Осим што постављање косина помаже људима у колицима да лакше изађу из својих домова, кретање је олакшано на тај начин и родитељима са бебама. Како су нам рекли из ЈП "Градско стамбено", много је пристиглих захтева за ове радове. Реализација ће почети по завршетку административних процедура, а приоритет имају зграде у којима постоји неколико особа са инвалидитетом, нарочито ако је међу њима и неко дете.

- Захтеви нам подједнако стижу из зграда са територије свих десет градских општина - кажу у предузећу. - Да би рампа била постављена, неопходно је да она буде безбедна и функционална. Не сме да угрожава друге станаре, кориснике јавних површина, нити да блокира противпожарне прилазе или нарушава интегритет и приватност стана као неповредиве приватне својине.

У просеку, од подношења захтева до постављања рампе протекне око месец дана. Дозвољени нагиб и број одморишта у складу са дужином рампе одређени су Правилником о техничким стандардима приступачности. Нажалост, дешавало се да захтев станара не може бити испуњен, из разлога што није могуће испоштовати законске прописе.

ПРОЦЕДУРА

У ЦИЉУ олакшавања комуникације, максимално смо поједноставили процедуру подношења пријава - кажу у "Градском стамбеном". - Довољно је да нам управник преда захтев на радној јединици или у дирекцији предузећа. Исти може упутити поштом или електронском поштом. Све додатне информације заинтересовани могу добити бесплатним позивом на број 0800/ 200-011.

Лакше ће пролазити и мајке са децом у колицима / Фото Беоинфо

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА РЕШЕЊА

ПРЕКО службе главног градског урбанисте, Град је расписао јавни позив, да људи, уколико на јавним површинама виде препреке за кретање особа са инвалидитетом, могу да дају предлог за решавање тих препрека и проблема.

- Очекујемо да када буду стигли сви захтеви, припремимо идејно решење и пројектну документацију тако да следеће године кренемо у реализацију тог дела пројекта - рекао је градоначелник Радојичић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)