УДРУЖЕЊЕ ИЗ ПАНЧЕВА ТВРДИ: У плану је да у бившој стаклари буде више амонијум-нитрата него што је било у Бејруту

А. В. В.

02. 02. 2021. у 16:52

УДРУЖЕЊЕ ИЗ ПАНЧЕВА ТВРДИ: У плану је да у бившој стаклари буде више амонијум-нитрата него што је било у Бејруту

Приватна архива

УДРУЖЕЊЕ грађана "Панчево није рупа" упозорило је у плану да се у бившој стаклари у Панчеву складишти 4.393,75 тона амонијум-нитрата, што је за 1,6 пута веће количина него што је било у Бејруту, где је експлодирало складиште у луци са 2.750 тона амонијум-нитрата! Представници овог удружења из града на Тамишу, кажу да велику количину ове опасне материје у некадашњој индустрији стакла треба да складишти једна фирма из Новог Сада.

Миша Секулић, председник овог удружења, истакао је, за наш лист, да се они боје да би због могућег одлагања толике количине амонијум-нитрата могла да се догоди експлозија попут прошлогодишње у Бејруту!

Поменути подаци налазе се у решењу које је донео Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине на захтев фирме која материјал складишти. Представници панчевачког удружења су на ово решење уложили жалбу. Секуловић је у име асоцијације позвао градске институције, друга удружења и грађане да се уједне у борби против складиштења амонијум-нитрата и других опасних материја у просторијама бивше стакларе у Панчеву.

- Апсолутно сви Панчевци морају бити јединствени у овој борби јер ће последице бити исте за сваког Панчевца уколико се догоди акцидент. Ја не тврдим да ће до тога доћи, али постоји озбиљна шанса, док се у решењу то озбиљно не спомиње. Заиста срамотно да покрајински секретаријат изоставља тако важну чињеницу. - оцењује Секулић.

Наш саговорник тврди да су осим Удружења "Панчево није рупа", жалбу на решење Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине уложили и удружење "Зелени мост", као и велики број грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)