БОЕМСКА ЧЕТВРТ ГОТОВА ДО МАЈА : Почели завршни радови на реконструкцији главне калдрме и тротоара у Скадарској улици

Ш. Маровић

02. 02. 2021. у 08:51

ЗАВРШНА фаза реконструкције Скадарске улице, престоничке боемске четврти, од Господар Јевремове до Симине почела је за викенд и биће завршена до почетка маја.

БОЕМСКА ЧЕТВРТ ГОТОВА ДО МАЈА : Почели завршни радови на реконструкцији главне калдрме и тротоара у Скадарској улици

Фото Н. Скендерија

У току уређења биће замењена главна калдрма и тротоари, засађено дрвеће, а посетиоце и госте главног града дочекаће и нова улична расвета.

Како за наш лист каже главни градски урбаниста Марко Стојчић, са којим смо јуче обишли новоотворено градилиште, после завршетка радова у Скадарлији, али и оних у Господар Јевремовој улици, овај део града коначно ће добити изглед какав му приличи.

- Користимо овај период лошијег времена и пандемију вируса корона да комплетно завршимо реконструкцију Скадарлије - истиче Стојчић.

- У наредних три месеца, можда и раније, очекујемо завршетак средишњег дела улице. Такође, биће замењени бочни тротоари све до улице Страхињића бана. Ту ће угоститељи поново моћи да направе баште, али ће оне морати да буду пројектоване и изведене по правилима која важе за Скадарску улицу.

ОД ЗЕТСКЕ ДО СТРАХИЊИЋА БАНА

ГРАЂЕВИНСКЕ машине и раднике дочекаће и део Господар Јевремове улице, од Француске до Скадарске, која ће се урадити у истом стилу. Тиме ће бити заокружена реконструкција свих улица које гравитирају ка Скадарлији, јер су раније уређене Зетска, Емилијана Јосимовића, Симина и Страхињића бана.

Како нам је појаснио Стојчић, то подразумева и постављање надстрешница, односно тенди које такође морају да буду изведене у складу са каталогом урбаног мобилијара. Након реконструкције биће строго забрањено затварање бочних страница, застакљивање башта, као и подизање неких кровних конструкција.

- Бирали смо време за почетак радова, чекали смо да се заврше новогодишњи празници, јер се није знало да ли ће бити отворени ресторани.

Марко Стојчић, Фото Н. Скендерија

Осим завршног слоја крупне калдрме радници неколико градских комуналних предузећа мењаће и део водоводне, канализационе, телекомуникационе и електроенергетске мреже.

Биће засађено неколико нових стабала на предвиђеним позицијама, а биће инсталирана и нова улична расвета.

Радови на уређењу чувене четврти почели су у јулу 2017. године, када је завршена Скадарлијска чесма, док је калдрма неимаре дочекала 16. октобра исте године. Градски оци су као рок за завршетак истицали пролеће 2018. године, што је пролонгирано безброј пута, па реконструкција туристичког симбола престонице ни после три и по године није приведена крају.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)