ЗАТВОРЕН ВРТИЋ „ЗАМАК": После немилих сцена и грубог поступања са децом, надлежни преломили

Б. Б.

25. 01. 2021. у 16:38

ЗАТВОРЕН ВРТИЋ „ЗАМАК: После немилих сцена и грубог поступања са децом, надлежни преломили

Фото: Н. Скендерија

ПРОСВЕТНА инспекција Града Београда донела је данас решење о привременој забрани рада предшколске установе „Замак" на Вождовцу у којој је камерама забележено грубо, нестручно и несавесно опхођење према деци, саопштио је Секретаријат за образовање и дечју заштиту.

Секретар Славко Гак рекао је да је данас окончан инспекцијски надзор у овој установи те да су инспектори констатовали низ неправилности због којих је уследила мера затварања.

- Од сутра званично овај вртић не ради. У рукама градске просветне инспекције је мера привременог затварања али ће предмет бити прослеђен Министарству просвете на даље поступање након чега очекујем да вртић буде и трајно затворен - рекао је Гак.

Како је рекао, у том случају то би било прво трајно затварање неког вртића у Београду откад Град Београд субвенционише део трошкова боравка деце у овим установама.

Након завршене ванредне контроле у овом вртићу Просветна инспекција Града Београда је констатовала да установа нема довољан број васпитача и медицинских сестара-васпитача за број уписане деце, будући да је запослено четири уместо осам васпитача колико би их морало бити по закону у тој установи, да нису ангажовани стручни сарадници, пре свега медицинска сестра-сарадник на пословима неге и превентивне здравствене заштите а да запослени васпитачи немају положен стручни испит, односно немају лиценцу за рад.

Све ово захтева прослеђивање на даљи стручно-педагошки надзор Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

- Овакво понашање је недопустиво. Инсистираћу да сви одговорни буду најстроже кажњени - закључио је Гак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

sima

25.01.2021. 17:15

Koliko je ovakvih vrtića u Srbiji?koji nemaju stručno i kvalifikovano osoblje za vaspitanje i razvoj ovakvih mališana. Ja mislim da bih to bijo svaki drugi vrtić mimo državnih. Privatne vrtiće treba zatvoriti,i ovoriti državne. Dobijaju državne dotacije a vidite šta rade sa decom. 4 namesto 8 vaspitačica i to bez stručne spreme?žalosno,a još pored toga bahate i frustrirane i nekažem još kakve osobe. Znači u startu je čista zarada vrtiću 4 plate osoba koje tamo nedostaju. Najstrožije kaznuti držitelja ovog vrtića i to zatvorom,ne samo novčanom kaznom. Da su tamo bila njihova deca kako bi ih mazili i učili pesmice. To je tamo sve samo banda lenčuga.

Ivana

25.01.2021. 17:18

Uvek se nešto preduzima tek kada se nešto nažalost već desi,ko im je uopšte izdao dozvolu za rad i zvanje vrtića ako prethodno nisu već imali obezbedjen stručni kadar,nego pare u nečiji dzep pa svako očigledno može vrtić da otvori