КИП ЧУВА "ВОЈСКА" ОД 76 ПЛАТАНА: "Деметра РБ" озелењава Савски Трг пред предају споменика Стефана Немање

Г. НОВАКОВИЋ

21. 01. 2021. у 09:23

КИП ЧУВА ВОЈСКА ОД 76 ПЛАТАНА: Деметра РБ озелењава Савски Трг пред предају споменика Стефана Немање

Фото И. Маринковић

РАДНИЦИ предузећа за пејзажну архитектуру "Деметра РБ" окупирали су будуће састајалиште, Савски трг.

Ужурбано се ради на озелењавању како би споменик Стефану Немањи засијао у амбијенту достојног великог жупана. Иако су радови обимни, а снег је успорио процес садње, из ове фирме уверавају да ће све бити готово до Савиндана.

Савски трг у фази је "шминкања" иако се на први поглед тако не чини. Ипак, радници "Деметре" расути су свуда око споменика, да разувере. Времена за разговор нема, свако је у свом послу јер су дужности јасно подељене. Док једна група радника припрема терен за садњу тепих травњака, други наносе земљу на посађене платане, док трећи раде на постављању ивичњака и затварају пролазе за машине.

- На терену је тренутно око 70 људи. Радимо "на велике мишиће", јер су нас падавине претходних дана успориле. Темпо је максимално убрзан, иако се наши радови преплићу са грађевинским од самог почетка уређења - каже директор "Деметре РБ" Раденко Бакач.

САДНИЦЕ ИЗ ЕВРОПЕ

"ДЕМЕТРА РБ" заступник је расадника из Немачке. Све дрвенасте биљке пресађиване су седам и више пута, што значи да су школоване и да се са сигурношћу примају. Све што може, набављало се из Србије, а поједине биљке воде порекло из Белгије, Немачке и Италије.

Укупно ће 76 платана окруживати простор велелепног кипа Стефана Немање, а биће засађено и 77 стабала трешње. Осим тога, трг ће красити пирамидални граб и око 50.000 комада жбунастих биљака и цвећа.

- Одржавање ће бити у нашој надлежности првих годину дана - прича Бакач. - Настојаћемо да тако остане и после тог периода, али могуће је да ће посао прећи у руке ЈКП "Зеленило Београд". Свакако, саднице су квалитетне и гарантујемо за њих, и ако се деси да се нека од њих осуши, ми ћемо је заменити.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Zaboravljeno koferče

21.01.2021. 16:23

Kakvo sastajalište? Ko će tu da se sastaje i radi čega? Pa čak su i gradski busevi premešteni pod Gazelu. Tu je nekad bilo čvorište grada jer su dolazili busevi, vozovi. Sad je samo prolazna tačka....