ПРОЈЕКАТ СТАВЉЕН НА ЈАВНИ УВИД: На Прокопу ниче и пословни парк и паркинг

С. Б. М.

19. 01. 2021. у 16:34

ПРОЈЕКАТ СТАВЉЕН НА ЈАВНИ УВИД: На Прокопу ниче и пословни парк и паркинг

Фото М. Анђела

УРБАНИСТИЧКИ пројекат за изградњу станичне зграде у оквиру комплекса железничке станице Београд центар (Прокоп), Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ставило је јуче на јавни увид.

Циљ пројекта је да се кроз јавно- приватно партнерство заврши градња комплекса, који ће по завршетку осим станичне зграде имати и комерцијално-пословне садржаје и јавне паркинге. Наручилац пројекта је фирма "Railway city d.o.o. Belgrade"

Станична зграда, пословни парк и гаража за путничка возила биће у оквиру једне архитектонске целине, а омогућена је фазна изградња услед сложености пројекта.

- Основни циљ изградње објекта нове, главне железничке станице у Београду је унапређење функције пријема/отпреме путника и увођење нових путничких сервиса који треба железнички саобраћај да подигну на ниво квалитета европских транспортних услуга - наводи се у документацији.

Станичну зграду чине два корпуса, између којих је велики наткривени плато, који одаје утисак градског трга.

Пословни парк се састоји од десет независних објеката којима се приступа са платоа, који је одигнутог од нивоа улице и одвојеног од главног приступа станици. Осмишљен као озелењени парк у пословној зони комплекса и намењен различитим комерцијалним садржајима.

Јавна гаража имаће 540 паркинг места, и наћи ће се уз објекте пословног паркаa.

Уговор са "Railway city d.o.o. Belgrade" потписан је у мају прошле године, а подразумева то да Република Србија даје земљиште, док инвеститор прикупља документацију и има обавезу да финансира уградњу надземног објекта на Прокопу и пратећих садржаја.

 Јавна презентација траје до 25. јануара 2021. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)