ЗА ОБРАЗОВАЊЕ 200 МИЛИОНА €: Упркос пандемији короне Град Београд наставља да улаже значајна средства у вртиће, основне и средње школе

Б. Борисављевић

17. 01. 2021. у 08:51

ЗА ОБРАЗОВАЊЕ 200 МИЛИОНА €: Упркос пандемији короне Град Београд наставља да улаже значајна средства у вртиће, основне и средње школе

Фото Н. Скендерија

ГРАД наставља са улагањима у образовање. Буџетом за ову годину вртићима, основним и средњим школама, намењено је 23,4 милијарде динара, односно око 200 милиона евра.

Упркос тешкој ситуацији због пандемије вируса корона, буџет је развојни. Највећи део "колача" намењен је предшколским установама, како за одржавање, тако и за куповину играчака, опреме, али и за дотирање боравка малишана у приватним вртићима.

Према речима Славка Гака, секретара за образовање и дечју заштиту, инвестициони талас започет пре неколико година, упркос пандемији и отежаним условима, није заустављен прошле године, а исти темпо је планиран и у овој. Уз инвестиције, приоритет ће бити безбедност деце и запослених у образовним установама. Он истиче да су, у односу, на 2012. годину, издвајања за образовање већа за 130 одсто.

- Предшколским установама је намењено 13,4 милијарде динара од чега је 260 милиона за текуће поправке и одржавање, 150 милиона за набавку дидактичке опреме за децу, 178 милиона за средства за хигијену, 228 милиона за куповину машина и опреме и тако даље - наводи Гак. - Новца има и овај систем ће наставити да беспрекорно функционише, уз улагања и у 2021. години. За основне школе је опредељено четири милијарде динара, за средње 2,1 милијарда, намењених за материјалне трошкове, опремање, комуналије и друге потребе које покрива Град.

На име рефундације дела трошкова родитељима, чија деца похађају приватне вртиће, до новембра прошле године исплаћено је 3,08 милијарди динара.

Настављена је исплата по пресудама родитеља, на име тужби за скупље наплаћиване вртиће претходних година. Само прошле године за те намене плаћено је 578,5 милиона динара, а укупно до сада 3,5 милијарди динара.

- Прошла година је била тешка, али успешна - оцењује Гак. Систем је показао велику зрелост и спремност на брзе промене, у условима у којима се рад у београдским вртићима није одвијао, откад постоји предшколско образовање у главном граду. Успели смо да вртиће сачувамо од већих ширења заразе вирусом корона, уз велике напоре и професионалност свих запослених, добру организацију и правовремено реаговање.

НАМЕШТАЈ

ЗА намештај и наставна средства у основним школама "на рачуну" је 100 милиона динара, док средње школе имају на располагању 60 милиона динара. У прошлој години је, за куповину рачунара, опреме, намештаја, музичких инструмената за основце и средњошколце из градске касе утрошено близу 72 милиона динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)