СЕЋАЊА НА НЕКИ СТАРИ, ДРУГАЧИЈИ БЕОГАРАД: Кнез као паркинг, а Милошева без гужве (ФОТО)

З. НИКОЛИЋ

16. 01. 2021. у 15:30

СЕЋАЊА НА НЕКИ СТАРИ, ДРУГАЧИЈИ БЕОГАРАД: Кнез као паркинг, а Милошева без гужве (ФОТО)

Фото архива

НАЈВАЖНИЈИ садашњи београдски корзо, Кнез Михаилова улица некада је била препуна аутомобила.

То делује нестварно садашњим Београђанима, управо као што је Улица кнеза Милоша некада била проходнија, са знатно мање возила него што данас свакодневно протекне кроз њу.

Старе фотографије и умешност сниматеља који су пре пола века овековечили градске амбијенте данас делују необично.

За власнике аутомобила чак и Кнез Михаилова била је спас за паркирање. Ако је неко кренуо Милошевом кроз центар града могао је да рачуна да ће релативно брзо да стигне на дестинацију, јер је улица изгледала нестварно празна за данашње појмове.

ИМЕНА ВЕЛИКАНА

Док су у предратном периоду најважнији фотографи били Аца Симић и Светозар Грдијан, потом су их наследили велики Томислав Петернек, Бранибор Дебељковић, али и многи истнски великани. Данас је просто грех не набројати још безброј великих имена јер који су постали врхунски великани и прави уметници фотографије.

Фото: Архива

Кнез Михаилова улица некад

Нажалост, интернет данас подразумева безбројне снимке који се сада "врте" на све начине путем друштвених мрежа, али имена великих уметника остају незабележена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Zaboravljeno koferče

16.01.2021. 20:20

Kneza Miloša izgleda nestvarno zelena a ne prazna. Prosto je neverovatno koliko smo zelenila izgubili u ovom gradu. Ova slika je dokaz da grad može da bude zelen i da je bio zelen u nekim boljim vremenima....