ПОСВЕТА СТРАДАЛИМА: Јединствено спомен-обележје погинулим Ромима добило статус претходне заштите

М. СТАНОЈКОВИЋ

15. 01. 2021. у 11:30

ПОСВЕТА СТРАДАЛИМА: Јединствено спомен-обележје погинулим Ромима добило статус претходне заштите

Фото Беоинфо

ПОСЛЕ најаве да им прети рушење, Спомен-обележје страдалим Ромима у балканским и Првом светском рату и Спомен-плоча страдалима у Другом светском рату на адреси Господара Вучића 49 на Врачару, сврстани су у културно наслеђе. Завод за заштиту споменика Града донео је одлуку да добију статус претходне заштите.

Како се наводи у образложењу Завода, за све интервенције на непокретностима примењиваће се одредбе Закона о културним добрима, односно неопходно је прибављање мере техничке заштите и сагласност Завода.

Крајем новембра удружења Рома узбунила су јавност због навода да су инвеститори купили плац на коме се налазе спомен-обележје, као и просторије Удружења београдских Цигана - свечара Теткице Бибије и да намеравају да га сруше. Након тога, представници Градске управе укључили су се у случај и обећали да рушења неће бити и да ће Град наћи решење како да споменик буде сачуван и заштићен, па је покренут поступак стављања добра у статус претходне заштите.

ЧЕКА СЕ ПРОЈЕКАТ

КАКО је било најављено, планом генералне регулације јавних простора биће предложено да овај простор буде проглашен јавним. У договору са представницима Града, Национални савет Рома, Удружење београдских Цигана - свечара Теткице Бибије, треба да се осмисли пројекат рестаурације споменика и читавог простора.

Овај споменик једино је обележје у Србији страдалим Ромима и за њих има сентименталну вредност. На Спомен-обележју погинулима у балканским и Првом светском рату, које је подигнуто двадесетих година прошлог века, уклесана су 54 имена страдалих као и имена донатора.

Ово наслеђе већ се нашло на "мети" багера 2019. године, али је његово рушење тада стопирано.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)