ВРТИЋ БЕСПЛАТАН ЗА ОКО 5.700 МАЛИШАНА: Град дотира боравак у обданишту, свако десето дете о трошку буџета

Б. Борисављевић

15. 01. 2021. у 11:10

ВРТИЋ БЕСПЛАТАН ЗА ОКО 5.700 МАЛИШАНА: Град дотира боравак у обданишту, свако десето дете о трошку буџета

Фото Танјуг

ПРАВО на бесплатан боравак у вртићима, у овој школској години, остварило је више од 5.500 малишана, узраста од једне до шест година. У односу на прошлу годину, на списку је 48 више деце.

Рачуница говори да је свако десето дете укључено у државани систем предшколског образовања, ослобођено плаћања обданишта. Из градске касе се, сваког месеца, на име субвенције за ове намене издваја више од 155 милиона динара, што на годишњем нивоу износи око две милијарде динара.

Према речима Славка Гака, секретара за образовање и дечју заштиту, Град финансира вртић за 5.684 деце. Највећи број њих, више од 97 одсто, ову бенефицију остварује на име права на бесплатан боравак у вртићу трећег и сваког наредног детета.

- Социјална политика Града и секретаријата је, пре свега, помоћ онима којима је то најпотребније и они су ослобођени плаћања вртића - истиче Гак.

НАЈВИШЕ НА НОВОМ БЕОГРАДУ

ПО основу трећег и сваког наредног детета, у вртићу бесплатно борави 5.582 малишана. Следе деца без родитељског старања, њих 34, затим 65 најмлађих са сметњама у развоју и инвалидитетом, као и троје деце из Сигурне куће.

Највећи број деце бесплатно иде у обданишта на Новом Београду - више од 700, следе Чукарица, Звездара, Земун...Најмањи број деце која бесплатно иду у вртић је у Сопоту, што је и очекивано јер се ради о малој предшколској установи.

- Имајући у виду значај предшколског образовања и васпитања за децу, али имајући на уму и економски положај родитеља, рачун који они и мимо ових категорија добијају за вртић, је 20 одсто од реалне цене коштања боравка деце, односно економске цене. Такође, ту је и помоћ осетљивим категоријама, али и родитељима чија деца нису добила место у државним вртићима. Тиме се показује да је једна од најважнијих улога, коју градске институције морају имати као приоритет, интерес родитеља и грађана.

Економска цена боравка деце у државном вртићу неће бити мењана ни ове године и износи око 28.000 динара. На рачуну, који родитељи добијају сваког месеца, износ је око 5.600 динара, док се остатак до пуне цене, у износу нешто већем од 22.000 финансира из буџета града. Скупштина града у истом износу субвенционише и боравак око 18.000 деце у приватним вртићима, за шта је од почетка пројекта издвојено више од 11 милијарди динара.

За обнављање права за пуну надокнаду трошкова боравка у предшколској установи, довољно је да родитељи на почетку школске године поднесу захтев, уз личну карту.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)