ПОМОЋ ГРАДА НАЈСТАРИЈИМ СУГРАЂАНИМА: Приоритет вакцинација против вируса корона, ево шта је у плану

Танјуг

12. 01. 2021. у 16:36

ПОМОЋ ГРАДА НАЈСТАРИЈИМ СУГРАЂАНИМА: Приоритет вакцинација против вируса корона, ево шта је у плану

Фото: Град Београд

ПРЕДСТАВНИЦИ града Београда одржали су данас састанак са представницима Министарства здравља, Градског завода за јавно здравље и појединих градских општина како би се најстаријим суграђанима помогло да се што пре вакцинишу против корона вируса.

Том приликом, најављено је да ће од понедељка почети акција обавештавања суграђана старијих од 65 година на који начин могу да се пријаве за вакцинацију, а осим тога, за оне који не могу да дођу до места где се врши вакцинација биће организован бесплатан превоз.

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да град Београд, као локална самоуправа у којој живи највише грађана Србије, има обавезу да помогне да се што више њих вакцинише.

Подсетио је да у Београду живи око 350.000 грађана старијих од 65 година и истакао да Град жели да им помогне да што пре приме вакцину како би били заштићени од корона вируса.

- Ми смо, као Град, понудили 17 локација за вакцинацију које смо спремни сами да опремимо, финансирамо и обезбедимо. Потребно је само да на те локације дођу лекари и медицинске сестре да врше вакцинацију, а о свему осталом ће бринути Град - рекао је Весић.

Најавио је да ће се од понедељка кренути са акцијом обавештавања суграђана како могу да се пријаве за вакцинацију и истакао да ће Град дати свој максимум да се што више грађана Београда вакцинише како би били заштићени од корона вируса.

- Наш циљ је да се што пре изврши вакцинација у Београду. Желимо да се што пре вратимо нормалном животу и што пре живимо без рестрикција. То је највећи и најважнији интерес Београда и зато смо као локална самоуправа спремни да уложимо и финансијска средства и људске ресурсе и све што је потребно како би помогли људима да приме вакцину - рекао је Весић.

Фото: Град Београд

Навео је да је на сваком грађанину избор да ли ће вакцину примити или не, као и коју вакцину жели да прими.

- На нама је да им помогнемо да се обавесте о томе и да се што пре вакцинишу јер на тај начин чувамо јавно здравље - додао је Весић.

Председник Скупштине града Никола Никодијевић рекао је да ће Град узети активно учешће у помоћи републичком штабу и Минисатрству здравља око имунизације свих заинтересованих особа старијих од 65 година на територији престонице.

- Морамо обезбедити све техничке могућности свим грађанима који желе да се пријаве за вакцинацију да то и учине у реалном року. Не сме остати ниједан једини Београђанин који је желео да се вакцинише, а није само зато што није имао информацију где треба да се пријави или није био у могућност да то учини на начин како је предвиђено - рекао је Никодијевић.

Појаснио је да ће преко општина и Секретаријата за социјалну заштиту бити покренути кол-центри који ће комуницирати са свим грађанима старијим од 65 година.

Фото: Град Београд

- Урадићемо и посебне брошуре како бисмо им објаснили како могу да се пријаве за имунизацију, а онима који живе сами или се тешко крећу понудићемо и бесплатан превоз до пунктова намењених за вакцинацију - рекао је Никодијевић.

Додао је да ће свим домовима здравља и здравственим радницима који буду радили на имунизацији у Београду бити омогућена техничка подршка како би се бавили само својим послом, док ће се административним делом бавити Град и градске општине да би се убрзао процес имунизације на територији престонице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)