ИЗВОР НА ВЕЛИКОМ РАТНОМ ОСТРВУ: Расписан јавни тендер за израду студије оправданости тражења новог ресурса воде

С. В.

12. 01. 2021. у 08:53

ИЗВОР НА ВЕЛИКОМ РАТНОМ ОСТРВУ: Расписан јавни тендер за израду студије оправданости тражења новог ресурса воде

Фото П. Милошевић

НА Великом ратном острву могло би да буде изграђено водоизвориште подземних вода!

 ЈКП "Београдски водовод и канализација" расписало је тендер за израду претходне студије оправданости са генералним пројектом изградње изворишта подземних вода на овој локацији.

Како је наведено у документацији, интензиван привредни развој и урбанизацији града у протеклом периоду захтевају налажење новог ресурса вода, односно изградњу нових инфраструктурних објеката који обезбеђују стабилно и квалитетно водоснабдевање.

- У прилог наведеном је и чињеница да је на постојећим извориштима подземних вода београдског водовода и канализације, од њиховог формирања до данас, регистрован генерални пад експлоатације, односно старење изворишта - наводи се у документацији.

Рок 4. фебруар за заинтересоване

ПРВО детаљније сагледавање ове локације за потребе изградње изворишта подземних вода урађено је почетком осамдесетих година. Све заинтересоване фирме за учествовање у овом пројекту имају рок да поднесу понуду до 4. фебруара.

Додаје се да Београд мора обезбедити додатни ресурс подземних вода који ће се дистрибуирати ка конзумном подручју. Потенцијал проширења изворишта подземних вода за потребе водоснабдевања Београда у протеклом периоду анализирано је кроз више локалитета, међу којима су и Макишко поље, Доње поље, Хртковачка драга, Црвенка, Зидине, Бесни фок и Јабучки рит, али је Велико ратно острво у односу на остале локације издвојила близина конзумном подручју, као и повољне техничке могућности прикључења на постојећу мрежу за транспорт воде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

veselnik

12.01.2021. 19:09

Logicno, nakon unistavanja Makiskog polja i glavnog izvorista, koje se hrani cistom srpskom vodom, treba unistiti i zasticenu prirodnu sredinu, da bi se pumpala dunavska voda zagadjena polovinom Evrope!