ФАСАДА ПАДА, АЛИ НИЈЕ ПРИОРИТЕТ: Корона одложила уређење здања Института за метеорологију у Добрачиној 16

Ј. Гочанин

03. 01. 2021. у 09:49

ФАСАДА зграде Института за метеорологију Физичког факултета у Добрачиној број 16 у ГО Стари град потпуно је оронула. Делови фасаде падају по улици, због чега грађанима који овуда пролазе, прети опасност од могуће повреде, те се на прозорима ове установе налазе обавештења која упозоравају пролазнике да буду опрезни, јер, како пише, пада фасада.

ФАСАДА ПАДА, АЛИ НИЈЕ ПРИОРИТЕТ: Корона одложила уређење здања Института за метеорологију у Добрачиној 16

Објекат Института опасност за пролазнике

Ипак, како су нам рекли у Секретаријату за комуналне и стамбене послове, Институт је обухваћен пројектом који Град спроводи на уређењу фасада, али се минуле године нису стекли услови за наставак активности.

С обзиром на то да је Добрачина улица у самом срцу престонице, веома је прометна, а према речима житеља Старог града, фасада Института је одавно у видно лошем стању.

Како су нам рекли у Секретаријату, Град обезбеђује средства за стамбене објекте који су под заштитом у смислу Закона о културним добрима.

- У плану је био наставак уређења фасада, те су била обезбеђена и средства у буџету, а започете и активности на припреми потребне документације - говоре у Секретаријату. - Ипак, Одлука о проглашењу ванредног стања утицала је и на послове који се односе на уређење фасада. У поступању по прописаним мерама, Град је наставио обављање приоритетних послова утврђених законом, а реализацију осталих планираних послова одложио за период када се за то стекну услови, посебно имајући у виду да су послови на уређењу спољашности објеката по природи комплексни и укључују више субјеката на њиховој реализацији.

ДОКУМЕНТАЦИЈА

У СЕКРЕТАРИЈАТУ за инспекцијске послове рекли су нам да нису добијали представке грађана који се односе на руинирану фасаду Института. Такође, објекат може бити реконструисан на основу акта надлежног органа који прибавља власник, односно корисник предметног објекта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)