ВЕСИЋ НАЈАВИО: Радови на Савском тргу биће завршени 25. јануара

Танјуг

02. 01. 2021. у 11:24

ВЕСИЋ НАЈАВИО: Радови на Савском тргу биће завршени 25. јануара

Зоран Јовановић

РАДОВИ на Савском тргу се убрзано одвијају, изјавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић и најавио да ће 25. јануара трг бити завршен и предат грађанима на употребу, заједно са спомеником Стефану Немањи.

-Овде ће данас бити више од 150 радника, али већи део њих нећемо видети с обзиром на то да раде у канализационо црпној станици, испод површине земље, где монтирају опрему - рекао је Весић новинарима након обиласка радова.

Навео је да се око споменика Стефану Немањи тренутно врши бетонирање како би ту почело постављање камених коцки старих више од сто година које су, подсетио је, пронађене приликом радова на уређењу простора на углу Балканске улице са Улицом Гаврила Принципа.

Навео је да је површина Савског трга 20.000 метара квадратних, а да су, осим тога, површине за саобраћај 12.000 квадрата, те да се на тргу налази споменик Стефану Немањи, висок 23 метра.

Весић је рекао да је пре само две године то био најружнији део града - са такси станицом, аутобуском окретницом, посеченим дрвећем...и истакао да ће сада грађани добити уређен трг.

Додао је да је веома срећан и поносан што се Београд развија, наводећи да се то види по Савском тргу.

-Ако постоји место са кога се види колико се Београд променио последњих осам година и каква метропола постаје, то је Савски трг. У близини се налази Београд на води, наш највећи пројекат, и ово говори о томе да кроз нове пројекте уређујемо град и чувамо своју историју - рекао је Весић.

Подсетио је да су на тргу засађена нова стабла којих ће, како је прецизирао, бити укупно 250.

Фасада на згради некадашње железничке станице је обновљена, а Весић најављује да ће бити реконструисана и унутрашњост те зграде која ће постати Музеј историје Србије.

Додао је да ће бити обновљена и фасада на згради "Поште" у Савској улици којој ће бити враћен предратни изглед, да ће се уређивати и фасаде других зграда око Савског трга, те да ће се радити и реконструкција Карађорђеве улице, од трга до Бранковог моста.

Захвалио је радницима који и током новогодишњих празника раде како би за 23 дана био отворен, истиче, највећи и нови централни трг у Београду.

-Београд је већ довољно велики град да може да има неколико централних тргова, а овај ће сасвим сигурно бити најпосећенији. Већ видите колико грађана стаје да слика споменик Стефану Немањи, а када буду могли да приђу и уђу у постамент, односно разбијени византијски шлем који је једна врста музеја на отвореном, споменик ће постати атракција - додао је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)