НЕМА ЗАГРЉАЈА, ИМА ЧЕСТИТАЊА: Станари домова за старе празнике проводе без окупљања

Милица Станојковић

31. 12. 2020. у 08:12

НЕМА ЗАГРЉАЈА, ИМА ЧЕСТИТАЊА: Станари домова за старе празнике проводе без окупљања

Детаљ са славља из 2018.

УШУШКАНИ под топло ћебе, али без топлине својих најближих, станари престоничких домова за старе, свако у својој соби без традиционалног окупљања, провешће новогодишње и божићне празнике.

Свесни да, како су је провели, тако морају и да испрате стару годину уз поштовање епидемиолошких мера, уз здравицу за "добро здравље", без загрљаја и пољубаца, најстарији суграђани који станују под кровом геронтолошких установа у граду испратиће 2020. годину.

Иако први пут као и остали суграђани Нову годину дочекују без могућности да дарују и приме загрљаје најближих, празнични дух није изостао у домовима. Радионице на којима су претходних година правили новогодишњу декорацију, преселили су у свој кутак у соби, па украси нису изостали. Домови су пресвучени у новогидшње рухо, а у улазним холовима су окачене мотивационе поруке, ишчекивање и жеље станара.

- Традиционални дочек Нове године неће бити опција за кориснике - кажу у Геронтолошком центру Београд. - На уобичајене социјалне активности сачекаћемо до стварања повољне епидемиолошке ситуације, јер је обавеза да сачува 1.080 корисника у домском смештају. Станари домова раде физичке вежбе, читају књиге, слушају музику и тако прекраћују време.

УКРАШЕН ХОЛ

ХОЛ Дома Бежанијска коса украшен је колекцијом радова Светислава Вуксановића. Он каже да ће престојеће празнике посветити својој страсти.

Иако писма и честитке одавно скоро не могу да се пронађу у поштарској торби, корисници домова решили су да се врате старој доброј традицији. Уживо неће моћи да пожеле новогодишње жеље породици, али ће то учинити путем честитки. Они којима оно што лежи на срцу не може да стане у честитку, исписали су и послали писма.

Господин Хаџи-Пешић из Дома Карабурма активан је на друштвеним мрежама, на којима дели своја размишљања из свог кутка.

- Нећу пропустити да ову 2021. годину честитам свима путем друштвене мреже и да се редовно јављам са занимљивим коментарима - каже Хаџи-Пешић. - Такође, водим и дневник у коме бележим како да проводим дане па препоручујем свима да остану код куће, јер је седење много лакше уз оловку и писање.

Како наводе у Геронтолошком центру, путем нових технологија, "Вајбера", "Скајпа", многи корисници комуницирају са својим пријатељима и родбином.

Корисници Дома Стационар поручују да новогодишње празнике, сви којима је то привилегија, проведу са својом породицом, јер они неће моћи.

- Постали смо свесни током епидемиолошке кризе да је породица највећи ослонац и да је треба чувати штитити - поручује за празнике нашим читаоцима Живка Цветковић из Дома Стационар.

УЗ ПЛЕТЕЊЕ ПРЕКРАЋУЈУ ВРЕМЕ

ХЕКЛАЊЕ, плетење шалова, капа постала је рутина. А у том духу креативности провешће предстојеће празнике. Да прекрате време и упосле мождане вијуге, многи сениори успели су уз склапање делића слагалице, чиме ће бити заокупљени и током новогодишње ноћи.

- Када је будем завршила, окачићу је на зид у својој гарсоњери - каже Ружица Росандић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)