ДОЧЕК У КРУГУ БЛИСКИХ ЉУДИ: Радојичић - "Здравље Београђана на првом месту"

Novosti online

27. 12. 2020. у 17:34

ДОЧЕК У КРУГУ БЛИСКИХ ЉУДИ: Радојичић - Здравље Београђана на првом месту

Фото Танјуг

ГРАДОНАЧЕЛНИК Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је да су инспекцијске службе и припадници Комуналне милиције интензивније контролисали читавог викенда поштовање епидемиолошких мера. Уочено је нешто мање од двадесет прекршаја, прецизирао је он.

– Мере су се изузетно поштовале у шопинг моловима и тржним центрима, а неколико ресторана и клубова прекорачило је дозвољено радно време. Генерално, ако се има на уму да имамо више од две хиљаде ресторана и сличних услужних објеката, можемо да кажемо да се мере поштују – оценио је он у емисији "Осврт" на Б92.

Градоначелник је истакао да је вирус "напао" не само животе људи већ и основне полуге друштва и привредни систем, тако да је важно наћи баланс. Ипак, додао је он, лични став му је увек на страни медицинара јер је "здравље Београђана на првом месту".

– Годину испраћамо скромно и паметно, али следећу дочекујемо с великим ишчекивањима и жељама. Мислим да не треба да има дилеме и да не сме бити већих окупљања већ да за дочек будемо у кругу блиских људи. Све мере су усмерене ка томе да ризици буду што мањи.  Тако ћемо наставити овај позитиван тренд у борби са короном – поручио је Радојичић.

Он се осврнуо на "годину короне", у којој су људи показали да су солидарни и која нам је скренула пажњу да морамо водити рачуна о природи.

– Не можемо свим стварима командовати и држати их под контролом. Неке ствари нису у нашој моћи и са природом се није играти. Зато морамо успоставити склад са њом што је могуће пре, имајући на уму даљу индустријализацију, развој и глобалну причу. То је једна од порука коју смо научили – истакао је Радојичић.

Градоначелник је подсетио да су велики планови за наредну годину. Завршава се реконструкција Савског трга са велелепним спомеником Стефану Немањи, чиме му се одужујемо за све што је учинио за српску државу, ради се на линијском парку од Бетон хале до Панчевачког моста у дужини од 4,8 километара, што ће у великој мери изменити изглед и функционисање града, који и на овај начин излази на реке. Предстоји изградња болнице "Тиршова 2", свакако најзахтевнији пројекат је метро, затим обилазница, унутрашњи магистрални прстен, веза са аутопутем "Милош Велики", улагања у канализацију уз изградњу фабрика за прераду отпадних вода, од којих је истакао ону у Великом селу, затим у водовод, филхармонију, Хитну помоћ, а ту је и набавка сто нових аутобуса – то је само део планова за шта су издвојена средства у буџету за 2021.

У области образовања и дечје заштите планирани су приходи од 24 милијарде динара, додао је градоначелник. Град је почео да ради пет предшколских установа – у Земуну, на Бежанијској коси, Чукарици, у Обреновцу и Раковици, а у овом тренутну Дирекција за грађевинско земљиште расписује још пет тендера, тако да је циљ да свака општина добије бар још један вртић, прецизирао је Радојичић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)