ОД ДАНАС У РУКАМА ГРАДА: Споменик Стефану Немањи предат Београду

М. С.

25. 12. 2020. у 13:00

ОД ДАНАС У РУКАМА ГРАДА: Споменик Стефану Немањи предат Београду

Фото: М. С.

СПОМЕНИК Стефану Немањи, дело руског вајара Александра Рукавишњикова, који ће красити Савски трг у Београду, биће свечано откривен 27. јануара, на Светог Саву, најављено је на церемонији примопредаје споменика која је одржана у Старом двору.

Записник о примопредаји потписали су представници Града Београда и руског вајарског тима.

Обележје камену међашу, како је министар спољних послова Никола Селаковић, назвао Стефана Немању, доказ је да један велики народ чини великим његова култура сећања.

- Велике народе чини континуитет и оно што их чини нацијом - навео је Селаковић. - Много је народа, али је мало нација. Српски народ нацијом је учинило неколико важних историјских личности. А једна која се у нашој историји може назвати каменом међашем, неко ко је био претходница пунолетства српске нације, јесте личност великог жупана српског Стефана Немање, као и свих Немањића који су наш народ и државу уписали у мапу сећања читавог света.

Да на овај монумент чекамо осам векова, подсетио је Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

- Чекали смо док се председник Александар Вучић није сетио да подигне споменик. Стајаће овде вековима на понос свих нас, а биће место где ће долазити наши гости да се упознају ко смо и одакле смо - рекао је Весић.

ПОТПИСИВАЊЕ ПРИМОПРЕДАЈЕ

ЗАПИСНИК о примопредаји споменика потписали су заменик градоначелника Београда Горан Весић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, градски секретар за културу Иван Карл, представник аутора вајара Александра Рукавишњикова у Србији Олег Лашкарев и представник аутора вајара за уметност у свету Алан Казијев.

Олег Лашкарев, представник аутора вајара Александра Рукавишњикова у Србији, у његово име је упутио честитке поводом завршетка постављања споменика Стефану Немањи.

- Алекандар Рукавишњиков је познат вајар у Русији и у свету, али ипак ни он нема често прилику да уради овакав посао и за њега је то велика част. Од посебног значаја за њега је и чињеница да ће овај споменик стајати у братској и нама блиској Србији, у њеном главном граду Београду - истакао је Лашкаров.

Према речима Александра Боцан-Харченка, амбасадора Русије у Србији, ово је заједнички посао, духовни пројекат, где заједничкимх снагама, Србија и Русија чувају нашу традицију.

- Ово је духовни и културни пројекат који по свом значају можемо упоредити са величанственим Храмом Светог Саве и мислим да је природно да Русија и Руси дају свој допринос стварању ових величанствених објеката у Србији, с обзиром на наше заједничке традиције, блискост, духовност и веру - навео је амбасадор. - За Русију је веома важно што ће овај споменик обележавати и чувати српску традицију, наслеђе и тековине и што ће бити важан и за наредне генерације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)