ГРАЂАНИ БРАНЕ ИЗВОРИШТА: Град уверава да је урбанизација Макишког поља безбедна, удружења најављују скуп против усвајања тог плана

М. СТАНОЈКОВИЋ

24. 12. 2020. у 09:45

ГРАЂАНИ БРАНЕ ИЗВОРИШТА: Град уверава да је урбанизација Макишког поља безбедна, удружења најављују скуп против усвајања тог плана

Београдски водовод

ПЛАН детаљне регулације дела Макишког поља, основа за градњу стамбено-пословног комплекса, станице прве линије метроа и депоа за метро, требало би да буде усвојен у уторак 29. децембра, чиме ће бити стављена тачка на причу о Макишу.

Након свега две недеље откако је одржана јавна расправа која је узбуркала јавност због немогућности да јој присуствују сви заинтересовани грађани, који су истицали да је овај документ еколошки ризик и отимачина водоизворишта, заказана је седница Скупштине града на којој ће се овај документ наћи пред одборницима.

Представници Удружења "Битка за Кошутњак", који су једни од оних који су, како кажу, на линији одбране водоизворишта, позвали су у среду Београђане да пред почетак седнице дођу испред Сава центра и подрже их у "рату за воду", односно намери да одбране водоснабдевање града. Уколико, ни сада, не успеју да скину ову тачку са дневног реда, како наводе, након усвајања, неће моћи много шта да ураде.

- Они покушавају да по кратком поступку усвоје тај план - каже, за "Новости", Дејан Јовановић из "Битке за Кошутњак". - Седницу су заказали и нису испоштовали обавезу заказивања минимум седам дана раније и тиме су прекршили пословник. Тражићемо да се овај план скине са дневног реда, јер су остале тачке минорне, а ово је само начин да се прогура овај документ. Уколико не поступе како су у обавези, спремни смо и да уђемо у скупштинску салу.

Откако је израђен ПДР Макишког поља, грађани су имали месец дана да на јавном увиду добију детаљније информације, а јавна расправа, упркос противљењу удружења грађана и различитих активиста и ангажовању да буде одложена због епидемиолошке ситуације, одржана је 15. децембра у згради Градске управе. Оправдавајући одлуку да јавној седници може да присуствује само по један представник грађана по поднетом поднеску, тренутним епидемиолошким мерама, представници Града окончали су јавну седницу без присуства већег броја заинтересованих. Због присуства полиције и обезбеђења које је спречавало грађанима, али и медијима без акредитације да уђу на јавну седницу, стекао се утисак да се план гура и доноси под велом тајности.

Како су "Новости" раније писале, прекрајање граница заштићене зоне водоизворишта, у оквиру којих се у будућности, планира изградња стамбено-пословног комплекса, станице прве линије метроа и депоа метроа, урађено је још пре шест година када је граница заштите укупног простора померена, због како је тада образложено, померања подземних вода.

Решењем Института за водоприврду "Јарослав Черни" границе су редефинисане, што је касније усвојило и Министарство здравља, а нове унете у Генерални урбанистички план и План генералне регулацје донетих пре четири године. На тај начин омогућена је изградња овог простора и претварање пољопривредног земљишта у грађевинско.

Како се наводи у ПДР у делу заштите простора, комплекс Београдског водовода је изузетан пример историјског наслеђа. Истиче се и да планирана изградња у непосредној близини водовода, елементима зеленила треба да истакне карактер комплекса.

ЗОНА ГРАДЊЕ НЕ УГРОЖАВА

КАКО је раније образложио градски урбаниста Марко Стојчић, прва и друга зона јесу од јавног значаја и не смеју да буду урбанизоване, док на делу на коме се планира изградња, позивајући се и на мишљење Института "Јарослав Черни" није угрожено водоизвориште. Стојчић, је, за "Новости", потврдио да ће се план наћи на усвајању у уторак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)