УПЛАТНИЦА БЕЗ ПОСКУПЉЕЊА: До краја године градоначелник Радојичић ће донети решење о економској цени вртића

Б. Борисављевић

18. 12. 2020. у 09:09

УПЛАТНИЦА БЕЗ ПОСКУПЉЕЊА: До краја године градоначелник Радојичић ће донети решење о економској цени вртића

Око 77.000 деце је у систему предшколског образовања

ДО краја године градоначелник Зоран Радојичић ће донети решење о утврђивању економске цене програма васпитања и предшколског образовања у предшколским установама, чији је оснивач Град.

Родитељи ће тако и у следећој години плаћати исту цену за боравак малишана у вртићу. Рачуница коју су урадиле стручне службе Секретаријата говори да ће економска цена обданишта остати око 28.000 динара, а месечни износ на уплатници око 5.600 динара месечно - потврдио је за "Новости" Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту.

То је процедура која се ради сваке године, а на основу анализа стручних служби Секретаријата за образовање и дечју заштиту, по којима неће бити значајних одступања у цени вртића за 2021. годину,

- Годину завршавамо са око 77.000 деце у систему предшколског образовања, што је обухват од око 73 одсто. То је за Београд историјски успех. Настављамо са тим растом и у следећој години - каже Гак.

Малишани из социјално најугроженијих породица ће и имати право да бесплатно бораве у предшколским установама. Реч је о више од 5.500 малишана узраста од једне до шест година. Рачуница говори да свако десето дете укључено у државни систем предшколског образовања остварује право на бесплатно обданиште. Из градске касе се, сваког месеца, на име субвенције за ове намене издваја више од 157 милиона динара, што на годишњем нивоу износи близу две милијарди динара. Највише њих, 97 одсто, ово право остварује на име трећег и сваког наредног детета.

НАЈВИШЕ У НОВОМ БЕОГРАДУ

НАЈВИШЕ деце, у прошлој школској години је бесплатно боравило у вртићима на Новом Београду - 729, Чукарици - 631, Звездари - 585, у "Др Симо Милошевић" у Земуну - 538... У предшколским установама у Сопоту је најмање малишана који имају право на дотиран боравак у обданишту - 93.

Осим, по основу трећег и сваког наредног детета, Секретаријат финансира обданиште и за децу без родитељског старања у старатељској породици (16), у хранитељској породици (36), децу са сметњама у развоју и са инвалидитетом (79) и за децу која бораве у Сигурној кући (3).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)