НАЈВИШЕ НОВЦА ИДЕ ОБРЕНОВЦУ: На сутрашњој седници престоничке скупштине требало би да буде усвојена одлука о буџету за 2021.

А. ВОЈИНОВИЋ

17. 12. 2020. у 07:25

ОДБОРНИЦИ Скупштине града Београда на сутрашњој седници усвајају буџет. Укупан обим буџета Града и градских општина је 124,9 милијарди динара - 113,5 милијарди за Град и око 11,5 милијарди за београдске општине.

НАЈВИШЕ НОВЦА ИДЕ ОБРЕНОВЦУ: На сутрашњој седници престоничке скупштине требало би да буде усвојена одлука о буџету за 2021.

Одборници Скупштине Београда

У односу на претходну годину, када је градска каса пре ребаланса буџета тежила око 143 милијарде динара, у идућој ће бити лакша за око 19 милијарди. За градске општине укупно ће бити издвојено 10 милијарди динара, што је за 3,5 милијарди мање него лане. Општина која ће добити највише пара за наступајућу годину је Обреновац, са 1,1 милијардом динара.

ГО Обреновац поново је заузела челну позицију и биће једина престоничка општина која ће у 2021. из буџета града имати више од милијарду динара, али ће у односу на лане њена каса бити лакша за око 277 милиона. На другом месту поново се налази Лазаревац са цифром од око 990 милиона, што је у односу на прошлу годину мање за око 243 милиона. Затим следи највећа општина Палилула, са предодређених око 827 милиона, која је у 2020. имала 203 милиона више у каси.

Вождовчани су на четвртом месту и за будућа улагања из буџета имаће 689 милиона, али и 170 милиона мање него годину пре. Одмах иза следе Земунци са 45.000 мање у односу на Вождовац. На зачељу листе и овога пута неславну позицију заузела је централна градска општина - Стари град са 329 милиона и 74.000 мање.

Према првобитно планираном буџету града за 2020, све престоничке општине добиле су више новца за улагања него што је сада одређено за идућу годину. Првобитним ребалансом буџета у априлу због епидемије вируса корона, када је градска каса смањена за 20 одсто, општине су имале укупно 13,9 милијарди, а на почетку 14,4 милијарде. Другим ребалансом који су одборници усвојили почетком октобра из градске касе за свих 17 општина додељено је 9,5 милијарди динара, односно око три милијарде мање него на почетку године.

СТАРИ ГРАД

ДРУГИМ ребалансом буџета града највише новца у односу на првобитни план, када је усвојен буџет за 2020, ускраћено је Обреновцу, док је најмање коригован буџет Старог града, који ионако добија најмање новца.

Новости

ИНВЕСТИРАЊЕ У САОБРАЋАЈ

ПРЕМА речима Николе Никодијевића, председника Градске скупштине, највећи део издвајања из градске касе припашће Секретаријату за саобраћај. На другом месту су образовање и дечја заштита. Наставља се финансирање боравка деце у вртићима, државним и приватним. Он је истакао да 15,5 одсто буџета иде за инвестиције.

Подсетио је да следеће године почиње изградња четири подземне гараже, као и 14 вртића, те радови на изградњи београдског метроа, што ће бити омогућено усвајањем других аката до краја ове године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)