ЗГРАДА ЛЕГАЛНА, А МРЕЖА "ДИВЉА": Станари у насељу Војвода Влаховић боре се са водом из напуклих цеви (ФОТО)

С. В. - Ј. Д.

16. 12. 2020. у 08:35

ГАРАЖЕ, подрумске просторије и приземље вишеспратнице у Улици Милована Видаковића 1, у звездарском делу насеља Војвода Влаховић, од понедељка пливају у води.

ЗГРАДА ЛЕГАЛНА,  А МРЕЖА ДИВЉА: Станари у насељу Војвода Влаховић боре се са водом из напуклих цеви (ФОТО)

Фото Д. Миловановић

Станари ове зграде јуче су о свом трошку испумпавали воду, јер су екипе ЈКП "Београдски водовод и канализација" при доласку на терен утврдиле да нису надлежни зато што овај објекат није прикључен легално на мрежу.

СНЕГ И КИША

СТАНАРИ додају и да им је приликом куповине станова обећано да ће улице бити проширене и урађена додатна инфраструктура, али од 2005. године до данас ништа није урађено.

Такође, честе су слике пуцања цеви на улицама у овом насељу, и то углавном у зимским данима.

Сем тога, и обилне падавине представљају велики проблем, јер не постоји кишна канализација.

Како власници станова сами нису могли да утврде где је квар, ангажовали су приватну екипу чија је интервенција спречила већу хаварију. Вода је, према речима станара, врло брзо након пуцања цеви продрла у унутрашњост зграде и дошла до лифта.

ПОПЛАВА Вода је продрла у гаражу вишеспратнице, Фото Д. Миловановић

- Гаража је била у потпуности поплављена и само смо у гуменим чизмама могли да уђемо унутра и да извеземо возила - објашњава за "Новости" Марко Младеновић из Удружења "Моје насеље".

- Сада када су дошле екипе које смо сами ангажовали да отклоне квар, ситуација је боља али нам предстоје велико чишћење и огромни трошкови.

БВК: НЕПЛАНСКА УРБАНИЗАЦИЈА

"НОВОСТИМА" је јуче у ЈКП "Београдски водовод и канализација", потврђено да ова мрежа није у њиховом систему одржавања.

- Предметно подручје са интензивном непланском урбанизацијом, није пратило пројектовање и извођење саобраћајница и мрежа водовода и канализације у складу са саобраћајним и хидротехничким решењем из важеће планске документације - ПДР четири месне заједнице Општина Звездара и Вождовац - насеље Падина - кажу у "Водоводу".

- На најближој постојећој водоводној мрежи није могуће прикључење појединачних објеката.

Иза воде је остало блато, па ће сви подови који су били поплављени морати прво да се очисте, а потом и дезинфикују. Станари не могу да поверују да зграда која је легално грађена и са употребном дозволом као пројекат Грађевинске дирекције нема легалан прикључак за воду.

Фото Д. Миловановић

 

- Када смо куповали станове то нисмо знали, јер је зграда добила употребну дозволу и легализована је - објашњава наш саговорник.

- Недавно смо сазнали да недостаје 700 метара цеви да би се прикључила на мрежу, а ми све време уредно плаћамо рачуне.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)