РУГЛО СКРИВЕНО ИЗА ЗГРАДА: Зашто центар Београда “краси” двориште - доказ урбанистичке катастрофе? (ФОТО)

Зоран НИКОЛИЋ

16. 12. 2020. у 15:30

ПРЕ неколико деценија старији новинари су учили млађе на који начин треба да упознају право лице своје земље.

РУГЛО СКРИВЕНО ИЗА ЗГРАДА: Зашто центар Београда “краси” двориште - доказ урбанистичке катастрофе? (ФОТО)

Фото. В. Н.

Говорили су како у непознати град не треба да дођу аутомобилом или аутобусом.

- Оно што најбоље има свака кућа окрене према главном путу, којим ћеш ти да дођеш - често је говорио легендарни Борислав Комад.- Зато треба путовати железницом. Поглед кроз прозор воза увек уводи "с леђа", кроз економско двориште, оно које се никада не види са улице. Тако ћеш добити увид у право лице тог места.

Онај ко се придржава тог савета, погледаће Београд са једне друге стране, из другачијег угла. Најчешће се тај поглед отвара одмах испред посматрача, али овај на њега не обрати пажњу. Управо тако је и овог пута, када репортери "Новости" гледају кроз прозор своје редакције.

У дворишту које је заклоњено погледима радозналих пролазника са Трга Николе Пашића остало је неколико грађевина које очитавају београдски урбанистички хаос настао протеклих деценија. Здања која гледају ка Тргу добро заклањају поглед, а унутрашњост дворишта има огромну, катастрофалну "колекцију" различитих неуспеха или непримерених грађевинских експеримената.

На самом дну остали су да се "кревеље" давно постављени темељи који таворе у кишном дану, а из којих вири неколико крезавих армиранобетонских стубова који су слутили некакав усхит будућег здања.

Неколико десетина метара навише "наступа" надзидани спрат ослоњен на подлогу од цигле која се увија под теретом који јој првобитни архитекта није наменио. Наџиђивање је, током претходних година и деценија било одоборавано од којекаквих градских власти, али колико ће то "одобрење" бити сигурна кућа за оне који у таквим објектима живе - остаје на зубу времена да испита.

БЕОГРАЂАНКА

ДА би снимак био сасвим упечатљив, "потрудила" се Палата "Београд", популарна "Београђанка", која "извирује" како би својим врхом употпунила једну од фотографија. Она подсећа на урбанизам од пре пола века, када је главни град заиста драматично мењао изглед.

Свако је стигао да "се потпише" на овај град, а овакви потписи говоре да је у много таквих послова био одсутан основни ред и промишљај упућен наредној генерацији.

У даљини се виде светларници на следећем здању, који јасно очитавају да се ради о згради направљеној пре Другог светског рата. У то време архитекте су биле под утицајем модерне и других трендова. Често обележје таквих кућа биле су велике површине сачињене од мањих, уоквирених прозора, иза којих је заклоњено степениште. Такође, ако су на фасади здања видљиви округли прозори, готово је сигурно да је зграда настала у предратном периоду.

Тако су се на једном месту потпиали градитељи који су обележили скоро век градског урбанизма. Овде се јасно види колико њих је остало недоречено, а колико њих занемарено. Колико неуспеха може да "запамти" један овако скроман простор у самом центру града...

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Miki

16.12.2020. 23:36

Naslov - KAKO FUNKCIONIŠE SISTEM KOJI NE FUNKCIONIŠE? Ne znam kako su urbanisti radili ranije, ali ovi današnji rade po željama moćnika, takozvanih biznismena. Naravno, neizostavni član te ekipe, kombinacije, je predsednik opštine. Koliko je tu čiji procenat, koliko dobija glavni urbanista, a koliko predsednik opštine, to je velika tajna. Tipičan primer je plan detaljne regulacije naselja Radiofar, koje se nalazi pored aerodroma Surčin. Onako predložen i za laika je prepoznatljivo da to nije odraz struke, nego želje moćnih biznismena, ili prijatelja predsednika opštine. Kako drugačije objasniti da su školu, zdravstvenu ustanovu, kulturnu ustanovu, pijacu, predvideli na početku naselja, u budućoj najfregventnijoj ulici? Kaže urbanista da nisu imali slobodne tako velike površine, pa su zato na početku naselja??? Hmmm, velika neistina! Verovatno u tom delu neki moćnik ima zemlju koju će skupo da ustupi za te društvene objekte, ili tu ima kuću, pa da mu deca ne pešače mnogo???A zamislite tek osnovnu školu u početku naselja, u najfregventnijoj ulici, još pored pijace???To će biti velika opasnost za bezbednost dece, a posebna je priča što će deca sa drugog dela naselja, pa čak i ona iz centra, pešačiti od 2-4km do škole. A mogli su školu da predvide u centru naselja, u jednoj mnogo mirnijoj i bezbednijoj zoni, mogli su i trebali u centru da planiraju zdravstvenu ustanovu, kulturnu ustanovu, pijacu, ali... želje moćnika, i pare su faktor koji odlučuje, a ne struka i praktično rešenje.Da ne pričam koliko su ulica ostavili kao kolske puteve??? I pored naših zahteva da mnoge ulice bar imaju širinu jedno 6-7metara, ili da budu jednosmerne, NE! Kako da nekom moćniku ruše ogradu i umanjuju mu plac? Ostaviće kolske puteve kao da smo u 18veku. Jooojjj, mogao bih dve strane da napišem kako pare, čitaj korupcija, diktiraju planove urbanista. SRAMOTA! Sredstva informisanja ćute, vozovi prolaze, a neki pune dzepove. Tako funkcioniše sistem koji ne funkcioniše.