ОД ПЕШЧАРЕ, ДО САВА ЦЕНТРА: Како је Нови Београд добио велико конгресно здање (ФОТО)

З. НИКОЛИЋ

13. 12. 2020. у 17:30

ОД ПЕШЧАРЕ, ДО САВА ЦЕНТРА: Како је Нови Београд добио велико конгресно здање (ФОТО)

Фото архива

БАРУШТИНЕ на десној обали Саве пре једног века ничим нису наговештавале да би овај простор једном могао да постане иоле хуман, а камо ли да ће се овде одигравати најзначајнији скупови 20. века у Београду.

Протеклих векова су овде биле непрегледне области обрасле трском, и тако је било на целом простору од леве обале реке до подно Бежанијске косе.

Изградњом Новог Београда, па и подизањем Сава центра све се изменило. Ондашња Југославија се у једном тренутку налазила на значајној политичкој мапи света. То је подразумевало посете бројних гостију из иностранства и реалну потребу за великим конгресним центром.

По идеји архитекте Стојана Максимовића овај конгресни, пословни и културни центар направљен је током трогодишње изградње, од 1976. до 1979. године.

Старе фотографије враћају нас у време док је велики, стаклени објекат поницао, када су тек подизани новобеоградски блокови "21", "22" и "23", који се налазе преко пута.

Добро позната улица Милентија Поповића прво је имала само две траке, да би ускоро добила булеварски формат са по три траке у оба правца. Трамваји ће сачекати средину осамдестих година прошлог века, а до ове тачке допирала је лија "16Г", коју је сменила садашња "деветесетпетица".

БЛОК 19

ПО устаљеној новобеоградској номенклатури назива блокова данас постоји Блок 19А, из једног једноставног разлога - Блок 19 је простор на коме се налази Сава центар.

Цео Нови Београд био је дотада незапамћено градилиште, према сачуваним подацима и једно од највећих у свету тог времена. Свукуд су доминирали теретни камиони, градски амбијент су красили кранови и стоваришта, а модели аутомобила били су прилично "европски" за оно време.

Осим најпопуларнијих модела из крагујевачке "Црвене заставе", на улицама главног града сретали су се француски "цитроени" и "ренои", незаобилазне "мечке" за добростојећи слој, као и врхунац до којег су стизали "радни људи и грађани" - "москвичи", "шкоде" и "варбурзи".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)