БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Како је некада изгледала панорама престонице - успомене са старих разгледница (ФОТО)

Зоран НИКОЛИЋ

05. 12. 2020. у 23:41

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Како је некада изгледала панорама престонице - успомене са старих разгледница (ФОТО)

Фото: Приватна архива

ГРАДСКО лице мењало се муњевито и бурно током протеклог века.

Многи стручњаци мисле да је Београд један од европских градова који је највише напредовао, највише се проширио и населио највише становника од свих метропола на Старом континенту.

Тим пре је поглед ка Сави, који је овековечио неки стари фотограф, гледајући са Београдске тврђаве - нестваран, али леп.

Тада још ни један мост није још опкорачио реку, па је омалена варош имала препознатљиве контуре само у централним деловима старог дела града. Савско пробаље на коме се простирала Железничка станица било је прекривено водурином из Бара Венеције, а у даљини се само назиру чистине на Дедињу и Бањици до којих се допирало после озбиљне и дуготрајне вожње запрегама.

Обриси Карађорђеве улице и данас изгледају слично, баш као и окружење звоника Саборне цркве. Па ипак, искорак града ка левој савској обали није деловао извесно ни у сновима ондашњих житеља престонице. Све што се важно догађало било је ту негде, у садашњем центру, а досезало је до здања Народног позоришта.

Фото: Приватна архива

На другој разгледници ипак се виде "темељни каменови" града, његове палате које су постале ванвременски симболи Београда. Поред здања Народног позоришта, које се уместило на тргу који је после носио и име Позоришни трг, препознатљив је и Стари двор.

У вечитој "правописачкој" борби за промену термина, на старој рагледници се очитава реч "Калимегдан", са "и", коју су савремени Београђани одбацили.

ПОЗОРИШТЕ И ТРГ

ПРЕ Другог свестског рата данашњи Трг Републике носио је име Позоришни трг, по важној културној институцији која се ту налази.

За време великих народних окупљања, политичких митинга или "агитација", како су их звали, овај простор био је идеалан како би се лидер догађаја са балкона Народног позоришта обраћао окупљеној публици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)