НАЈАВЉУЈУ КОНТРОЛНЕ, А НЕ ПРЕДАЈУ: Родитељи ђака ОШ "Иван Гундулић" тврде да деца немају часове, директор демантује

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ

05. 12. 2020. у 10:30

НАЈАВЉУЈУ КОНТРОЛНЕ, А НЕ ПРЕДАЈУ: Родитељи ђака ОШ Иван Гундулић тврде да деца немају часове, директор демантује

Фото. В. Н.

ПРЕЛАЗАК на онлајн наставу за ученике старијих разреда основих школа већ прве недеље изазвао је конфузију.

Муке са платформама, наставним материјалима, формативним оцењивањем имали су највише ђаци и њихови родитељи. Маме и тате ће, изгледа, као и током ванредног стања, преузети улогу професора, јер тешко да ће деца преко екрана разумети лекцију о векторима, органској хемији, из страног језика...

Нашој редакцији јавила се Јасмина Николић, чије дете иде у осми разред ОШ "Иван Гундулић". У име незадовољних родитеља она каже да је, у овој установи, мало наставника који се труде и држе онлајн часове у трајању од 45 минута. Као светле примере издвојила је професоре историје, биологије и математике. Остали или само пошаљу лекцију коју деца треба да науче или се уопште не укључују.

- Из осталих предмета скоро да и немају наставу - огорчено прича Јасмина. - Деца би требало да путем неке платформе прате наставу и да интерактивно учествују, што значи да професор треба да буде присутан. У овом случају ђаци су ту, а професора нема! Порукама их професори обавештавају да неће држати час, да ће евентуално само послати "неке информације о наставној јединици", да деца ипак "паметно утроше време и да се чувају".

НАДЛЕЖНИ ЋУТЕ

ШКОЛСКА управа је од директора тражила извештај о одржавању онлајн наставе који је он и послао. Обратили смо се и Министарству просвете, науке и технолошког развоја, због проблема са онлајн наставом у ОШ "Иван Гундулић", али до закључења броја нисмо добили одговор.

Наша саговорница наводи да их је у петак обавестио професор српског да више неће слати ни материјале, а часа није било. Као примере наводи да су деци током недеље само послати линкови са музичким делима и постављена исцртана лекција из хемије, а професорка се укључила 15 минута пред крај да најави контролни.

- Деци не држе наставу, најављују им писмене и контролне задатке, а родитељи су принуђени да плаћају приватне часове - каже Николићева. - Обраћала сам се директору школе, али без резултата. Послала сам допис и школској управи, где ми је речено да се као рад са децом сматра и само да наставник окачи лекцију. То је страшно! То могу и без наставника, ваљда треба да им пруже знање, па онда да нешто траже од њих. Родитељи су очајни и не знају шта да раде. Не можемо ми објашњавати деци лекције из хемије, немачког, музичког.

ПОРУКА НАСТАВНИКА

"Поштована децо, данас нећемо имати час. Потребне информације ћу вам написати овде нешто касније. Паметно искористите време, чувајте се и будите здрави!"

Ово је садржина СМС поруке коју је један од наставника послао својим ђацима, а у коју смо ми имали увид.

Директор школе Иван Ћирић нам је рекао да ђаци имају онлајн наставу и да је дошло до неспоразума, јер неки родитељи очекују интерактивну видео-наставу, што Министраство просвете у свом упутству није прописало као обавезу.

- Школа користи платформу "Гугл учионица" и часови се одржавају редовно - каже Ћирић. - Имао сам притужбе само од једне мајке. Наставници могу да постављају материјале од 7.30 до 19.30, а обавезни су да буду укључени када је њихов час у току, као и да одговарају на питања ученика.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Aleksandar

05.12.2020. 19:33

Dete gospođe Nikolić se vrlo retko pojavljivalo u školi dok je trajala redovna nastava. Sad je problem ako se pošalje materijal i treba nesto da se uči za kontrolni.? Nekoliko isfrustriranih majki sačinio je ovaj tekst i on nema nikakve veze sa 99 % roditelja koje bi gdja Nikolić da dobije uz sebe. Svako će odgovarati za svoje postupke jer je na platformi vrlo lako dokazati da li je neko radio po preporukama i pravilima koje je propisano od strane Ministarstva. Prosvete.

Marijana Sovilj

05.12.2020. 20:33

Verujem da je nastavnicima tesko odrzavati nastavu u situaciji za koju nisu pripremljeni, ali ne treba izgubiti iz vida da su oni tu zbog dece a ne obrnuto. Mozda i ispunjavaju zakonski propisan minimum ali su podbacili u onom pedagoskom, ljudskom delovanju. Kaciti samo materijal bez interakcije sa ucenikom a potom traziti na odgovaranju ili kontrolnom znanje i razumevanje kao da je potpuno normalna nastava jednostavno nije u redu.Verujem da su u sebi i sami svesni da nije. Mozda su olaksali sebi posao i stres ali ne i deci ili roditeljima. Ko progovori poput ovog roditelja koji se bori za dobrobit svog deteta stupa u borbu protiv vetrenjaca. Ima mnogo istomisljenika, mnogo nas koji mucimo muku sa istim problemima a resavamo ih sami sa nastavnicima, direktorima...ili ovako na kraju uz pomoc novina. Nadam se pozitivnom ucinku ovog clanka, mozda se neko razbudi, potrudi, olaksa. Ako je nesto postalo jasno u ovo vreme to je da smo svi povezani i neodrzivi jedno bez drugog. Tako i ta deca od koje ocekujemo da sutra budu mozda buduci lekari trebaju pomoc i podrsku.

Dragana Paunović

10.12.2020. 22:38

@Marijana Sovilj - Ne mozemo sve strpati u isti kos. Ima i gde nastavnici drze redovno nastavu i dostupni su od ujutru do kasno uvece. Trenutno sam na bolovanju, ali sam nastavila da saljem, objasnjavam i odgovaram na pitanja. Detaljno pregledam svaki zadatak i dajem uputstvo za dalji rad. Odustala sam od Meeta jer tesko pricam zbog korone. Vecina mojih kolega je nastavila sa radom po utvrđenom rasporedu.

Goxi

09.12.2020. 22:12

@Aleksandar Ista priča i u našoj školi. Dete je bukvalno sa roditeljima u dogovoru izbegavalo nastavu u školi kad ima provere za ocenu. Generalno, očekuje se da onlajn aktivisti prođu kao i prošlo polugodište... nema šanse!