ПОСКУПЉУЈЕ ВОДА У БЕОГРАДУ: Од 1. јануара ћете плаћати овај износ

С. Видачковић

04. 12. 2020. у 13:51

ИЗ београдских чесама од 1. јануара тећи ће скупља вода, а становници главног града плаћаће увећане рачуне "Инфостана" од фебруара.

ПОСКУПЉУЈЕ ВОДА У БЕОГРАДУ: Од 1. јануара ћете плаћати овај износ

Фото: Танјуг/Никола Анђић

Како је саопштено из ЈКП "Београдски водовод и канализација", цена за испоручену воду и одвођење отпадних вода за све категорије потрошача, биће повећана за пет одсто од првог дана 2021. године.

Како објашњавају у надлежном комуналном предузећу, ово поскупљење, за које је добијена сагласност Града, представља "минимално повећање цене после више од четири године".

Тако ће цена кубног метра испоручене драгоцене течности за категорије "домаћинства" и "спортско-рекреативни центри - базени" износити 59,46 динара, односно 24,04 динара за одвођење отпадних вода. За ставку "остали потрошачи" цена воде биће 98,40 динара, а за канализацију 52,95 динара.

Фото Н. Фифић

Tekst potpisa

- На основу досадашње просечне потрошње четворочланог домаћинства у Београду, то значи да ће месечни рачун бити увећан за око 55 (вода), односно за 80 динара (вода и канализација) - наводе из "Београдског водовода".

И "ЧИСТОЋА" КОРИГОВАЛА ЦЕНОВНИК

ПРЕ скоро два месеца, и ЈКП "Градска чистоћа" повећало је цене својих услуга, па ће за домаћинства, услуга сакупљања, одвожења и одлагања комуналног отпада кошта 6,60 динара по квадрату са ПДВ, уместо досадашњих 5,64 динара. Цена по квадрату за одношење смећа из домаћинстава виша је за око динар, док за остале потрошаче, поскупљење износи 2,6 динара.

Последњи пут, ценовник ЈКП "Београдски водовод и канализација" измењен је у августу 2016. Од тада, до краја ове године, цена текуће воде износи 56,63 динара по кубном метру за домаћинства, као и 22, 89 по кубику за одвођење отпадних вода. Почетком прошле године, градоначелнику Зорану Радојичићу стигао је захтев од овог комуналног предузећа у ком се тражило повећање цене драгоцене течности за 11 одсто, те би поскупљење, да је тада усвојено, износило око 150 динара. Први човек престонице није потписао тај документ.

Међутим, у септембру прошле године у комунални ценовник уврштена је и фиксна надокнада за "погонску спремност система", па је Београђанима рачун "Инфостана" већ више од годину дана увећан за 130,68 динара, колико износи ова услуга. Надлежни су тада објаснили да је ова месечна накнада намењена за одржавање и испирање дистрибутивног система водоводне мреже, а потрошачи су дужни да плаћају ову ставку, без обзира на количину утрошене воде.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)