СТАНОВИ ЋЕ БИТИ ТОПЛИ И НОЋУ: Од чега ће зависити температура у нашим домовима и како корона утиче на то?

Г. Новаковић

03. 12. 2020. у 10:07

СТАНОВИ ЋЕ БИТИ ТОПЛИ И НОЋУ: Од чега ће зависити температура у нашим домовима и како корона утиче на то?

Фото: Н. Фифић

ПОШТУЈУЋИ Одлуку о снабдевању топлотном енергијом, "Београдске електране" три дана уназад не гасе систем, те су станови топли и током ноћи.

Овај режим остаће на снази све док временске прилике то буду захтевале. Међутим, да ли ће се целодневно грејање наставити и када су температуре ваздуха нешто више, није у ингеренцији предузећа, већ њеног оснивача - Града Београда.

Погоршање епидемиолошке ситуације у главном граду довело је до препорука да се остаје у својим домовима и да од куће раде сви они којима природа посла то дозвољава. Суграђани се стога оправдано питају - да ли ће им у том случају у становима бити довољно топло.

- Ноћу је такође хладно, иако температуре нису испод нуле - каже Бојан К. - Ова целокупна ситуација са вирусом корона налаже да се одговорно понашамо, да смањимо социјалне контакте, што повлачи са собом и чињеницу да махом остајемо у становима. Људи раде од куће, старији ређе излазе напоље. Требало би да се размотри одлука о грејању, јер сада немамо луксуз да се прехладимо.

Како су нам обjaснили у ЈКП "Београдске електране", измењена Одлука о снабдевању топлотном енергијом дозвољава да грејна сезона траје дуже него што је прописано, што се у мају ове године и обистинило. Међутим, тада је на снази било ванредно стање, које је изискивало ванредне мере.

- Град Београд као оснивач нашег предузећа мора донети мере према којима ћемо поступати и у овим околностима када ванредно стање није на снази - незванично су нам казали у "Београдским електранама".

Гараже, тоалети, ходници

ПРОПИСАНА температура, коју су „Београдске електране“ дужне да постижу у становима је 20 степени целзијуса, уз одступање од једном степена. У тоалетима треба да буде 22 степена, у гаражама најмање 5, док у атељеима не би смело да буде ниже од 20 степени. Степеништа и ходници ван станова се не греју.

- Уколико се донесе одлука да се станови греју и на 20 степени, ми ћемо то да испоштујемо. Засада се водимо правилима о раду дистрибутивног система, и тако ће остати све док нам не кажу другачије.

Ниске спољашње температуре захтевале су да ребра радијатора буду топла и после 22.00, када се иначе завршава грејни дан. Тако је од прошле суботе на снази био двадесетчетворочасовни режим испоруке топлотне енергије. Он је трајао и у ноћи између уторка и среде, а да ли ће бити настављено, зависи од најава метеоролога.

- Уколико је измерена температура ваздуха у 18.00 нижа од једног степена, а прогнозиране температуре од 22.00 до 6.00 наредног дана су испод нула степени Целзијуса, производња топлотне енергије котинуирано траје 24 часа - званично је правило које стоји на сајтуЈКП "Београдске електране".

Фото: Н. Фифић

 

Како су нам одговорили из Секретаријата за енергетику, њима још није достављен захтев надлежних институција за увођењем ванредног режима грејања због ситуације настале епидемијом вируса корона.

- Уколико Градски штаб за ванредне ситуације донесе наредбу у том смислу, Секретаријат ће дати налог ЈКП "Београдске електране" за непрекидним снабдевањем потрошача топлотном енергијом. За сада се дистрибуција потрошачима обавља у складу са Одлуком о снабдевању топлотном енергијом у Граду Београду - закључују из Секретаријата за енергетику. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)