ОБНОВЉЕН ЗЕМУНСКИ САРКОФАГ: Знате ли порекло овог мистериозног археолошког бисера који краси Београд?

В. Ц.

30. 11. 2020. у 17:37

ОБНОВЉЕН ЗЕМУНСКИ САРКОФАГ: Знате ли порекло овог мистериозног археолошког бисера који краси Београд?

Фото: Новости

ЗАВОД за заштиту споменика културе Београда, финансирао је и обавио рестаурацију саркофага у Земунском парку, у оквиру комплетног уређења овог простора, вредну пола милиона динара.

- После реконстукције парка и радова који су у току на рестаурацији и реконструкцији Земунске гимназије, Завод је преузео хитне интервеције на саркофагу, који је био у дерутном стању више деценија. Тако је заустављен процес његове даље деградације - саопштавају из Завода.

Радови су обухватали чишћење и састављање раздвојених напуклих делова каменог сандука и поклопца, консолидацију оштећених и недостајућих површина, нивелисање и израду унутрашње металне конструкције поклопца. На сандуку је једна страница била у потпуности одваљена, а поклопац се налазио на трави поломљен на два дела. Странице су и споља и унутра биле исписане графитима, а цео сандук, како објашњавају у Заводу, био је прекривен микрофлором и прљавштином, која је перманентно уништавала камен.

Саркофаг је експонат Музеја града Београда, а најстарији подаци датирају из 1885, када је извесни Ј. Бруншмид, при обиласку Земуна, забележио да се у парку налазе остаци "великог неукрашеног саркофага димензија 2,18 са 1,4 са 0,73 метара", који је "откривен подно Хуњадијевог града", а да се у дворишту градске већнице - Магистрата  налазе делови поклопца за које је предпоставио да припадају истом покопу. 

Не зна се када је део саркофага из Магистрата пренет у парк (вероватно 1900. године). У Земуну је 1815. године пронађен још један саркофаг са натписом, коме се већ крајем 19. века изгубио сваки траг.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)