У СОБАМА УЗ ПОМОЋ ПРАТИЛАЦА: Студентски дом Мика Митровић друга кућа за 38 студената са хендикепом

Б. Б.

29. 11. 2020. у 08:50

У СОБАМА УЗ ПОМОЋ ПРАТИЛАЦА: Студентски дом Мика Митровић друга кућа за 38 студената са хендикепом

Фото "Танјуг"

СТУДЕНТИ са хендикепом, којима је потребна туђа нега, имају право на пратиоца док бораве у студентском дому.

Тренутно је у дому "Мика Митровић" смештено 38 младих који имају физички или неки други хендикеп, од којих њих 18 има пратиоце. Док бораве у студентском смештају са њима су, углавном, сестра, брат или мајка.

Фото "Танјуг"

Према речима Радослава Ђоровића, управника дома "Мика Митровић", приликом конкурисања за смештај у студентски дом, академци са хендикепом морају доставити медицинску документацију да им је одобрена туђа нега, чиме имају право да траже да пратилац буде са њима. Реч је, углавном, о младима који су због инвалидитета у колицима, као и о слепим лицима.

КОМПЛЕТНО СРЕЂЕН

До комплетног реновирања дома 2012. године, у дому "Мика Митровић" били су смештени искључиво студенти са инвалидитетом, хроничним болестима и реконвалесценти, као и њихови персонални асистенти. Објект је сређен у складу са потребама станара и захтевима студентског стандарда.

Апартмани у приземљу којих има 12, у потпуности су прилагођени студентима са инвалидитетом. На спрату се налази 67 соба, које су резервисане за све остале академце. Реновиран је и студентски ресторан у оквиру дома.

- За студенте са хендикепом предвиђене су посебне собе са купатилом, где они бораве са својим пратиоцима - наводи Ђоровић. - У пратњи су најчешће сестра, брат или мајка, ретко се дешава да то буде отац. Они бораве све време у дому са дететом, хране се у ресторану. Наши станари који су у инвалидским колицима имају организован превоз до факултета. Пратиоци иду са њима понекад, најчешће ако не постоје прилази за инвалиде да би ушли на предавања. У тим случајевима, они их и сачекају док се не заврши настава.

Фото "Танјуг"

У зависности од тога да ли се ради о редовном или самофинансирајућем студенту, "кирију" ће плаћати по економској или редовној цени. Ипак, у највећем броју случајева с обзиром на околности, управа Студентског центра излази у сусрет молбама пратилаца и одобрава попуст на пуни износ. Месечно за смештај студента и пратиоца по економској цени, уз попуст, треба издвојити око 11.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)