ПОМОЋ САМО АКО КОМШИЈА НАПАДНЕ: Узнемиравање суседа који указују на проблеме, најчешће пролази без реакције надлежних

М. С.- Г. Н.

26. 11. 2020. у 07:51

ПОМОЋ САМО АКО КОМШИЈА НАПАДНЕ: Узнемиравање суседа који указују на проблеме, најчешће пролази без реакције надлежних

Илустрација / Фото Depositphotos

КАДА станари не могу да стану на пут комшији који их психички малтретира, остаје им само стрпљење да се издигну из ситуације, јер помоћ надлежних скоро по правилу изостаје. Нажалост, ово је епилог, будући да ни полиција, ни Центар за социјални рад, не могу да учине ништа, све док проблематични сусед физички не покуша да науди себи или другима.

Велики проблем имају житељи Улице Даринке Јеврић 25 у Вишњичкој бањи. Сусетка Марија О. годинама има испаде које узнемирују цео комшилук. Најчешће "страда" Никола С., који станује изнад њеног стана.

- Лупа на врата увече, песницама удара у зид, некада и тигањем - јада нам се Никола С. - У свом стану виче, прича сама са собом. Комшије и мене вређа кад нас види, псује, прети нам. Када јој се обратимо никада не одговара на питања. Комшији који живи до ње, на отирач је просипала воду.

Кап која је прелила чашу јесте моменат када су је запазили како кришом снима комшијску децу на улици док се играју. Полиција је излазила неколико пута на терен, прича Никола, али могли су само да опомену Марију О., пошто је у разговору са њима увек била "сарадљива". Звали су и Центар за социјални рад, где им је незванично речено да они у овим случајевима не излазе на терен, осим уколико комшиница покуша да себи одузме живот.

Комшије муку муче и у згради у Ивана Мичурина на Канаревом брду. Станарка, за коју сумњају да има психичких проблема, изненада узнемири остале вриском, лупањем, запомагањем. Како су нам посведочиле комшије, њена мајка немоћна у тим епизодама побегне код суседа у стан и чека да се њена ћерка смири.

Како, за "Новости", објашњавају из Градског центра за социјални рад, када је особа пословно способна, они немају права да без њеног пристанка предузимају мере из области социјалне и породично-правне заштите.

- Можемо покренути поступак лишањава пословне способности ако се за то обезбеде одговарајући докази, на основу налаза психолога и неуропсихијатра, што је само полазни основ за евентуалну одлуку суда - наводе у овој установи.

Према речима надлежних из Центра за социјални рад, ремећење јавног реда и мира, претње и угрожавање безбедности људи, као и насилничко понашање према комшијама, не спада у њихов домен рада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)