СЕЛИДБА СТАНАРА 2022. ГОДИНЕ? Епидемија знатно успорила планове за пренамену комплекса шећеране у Радничкој улици на Чукарици

Г. НОВАКОВИЋ

24. 11. 2020. у 11:11

СЕЛИДБА СТАНАРА 2022. ГОДИНЕ? Епидемија знатно успорила планове за пренамену комплекса шећеране у Радничкој улици на Чукарици

Житељи овог дела града требало би да буду расељени

СТАТУС станара из Радничке улице, који живе у зградама у оквиру комплекса Шећеране, још није дефинисан. Како каже за "Новости" градски урбаниста Марко Стојчић, најреалније решење јесте да житељи овог дела Чукарице буду исељени, будући да ће простор некадашње фабрике постати јаван, односно културни центар. Где ће бити нова адреса власника осамдесетак станова засад није извесно, али опције се разматрају.

Према Стојчићевим речима, ова година је ванредна па се тако и са конкретним плановима успорило када је реч о комплексу Шећеране. Ова локација биће дефинисана прецизно када се усвоји План детаљне регулације, а то се очекује у децембру наредне године.

- Неколико је паралелних активности - каже Стојчић. - Први корак и предуслов за све остало јесте да се обезбеде нови станови, или да се омогући обештећење житељима, као у свим случајевима експропријације земљишта. На тај начин биће чиста имовинско-правна ситуација. То је најреалнија могућност.

Како каже градски урбаниста, пре 2022. године расељавања неће бити. За изградњу нових станова, који ће бити за ову намену, документација би требало да се усвоји у првој половини следеће године. Локације које се засад разматрају овим поводом су Макишко поље и насеље иза Улице др Ивана Рибара на Новом Београду. Тек онда би могло да се уђе у реконструкцију фабричког комплекса и културну пренамену.

Подсетимо, средином марта ове године уозбиљило се са разматрањима могућности житеља Радничке. Тада је Марко Стојчић најавио да ће до маја имати одговоре на сва питања. Ипак, епидемиолошка ситуација продужила је рок.

Комплекс чукаричке Шећеране има статус споменика културе. Простор стога може само да се обнови, а више од 12 хектара на којима се фабрика простире идеално је за креативну индустрију и културне садржаје.

ГРАД ПРЕУЗИМА ПОЗОРИШТЕ

ЗАМЕНИК градоначелника Горан Весић поново је отворио ову тему прошле недеље, када је најавио да ће Град преузети оснивачка права над позориштем КПГТ Љубише Ристића, који се налази баш у оквиру предметног комплекса.

- Град ће откупити Шећерану, а потом ће зграде које се ту налазе бити реконструисане према пројектима Завода за заштиту споменика културе. Тако ће овај, некада индустријски објекат постати нови културни центар нашег града а најважнији садржај ће бити управо КПГТ - објаснио је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Mile

24.11.2020. 18:22

Neće početi raseljavanje pre 2022. godine?! A onda projektovanje, rekonstrukcija, odlaganja rekonstrukcije, pa prolongiranje, odlaganje odlaganja ... Kao i većina bombastično najavljivanih projekata u gradu. Ne lipši magarče do zelene trave.

Ljiljana Korica

24.11.2020. 20:07

Radnici šećerane su verovatno jedini radnici koji ne mogu da naplate svoja potraživanja prema državnom preduzeću već više od dve decenije, i pored važeće presude. Za to vreme mnogi od njih su se preselili u večnost.