ПОЧЕЛО ЧИШЋЕЊЕ РУКАВЦА: Екипе комуналног предузећа "Србијаводе" уклањаће муљ који је нанела Топчидерска река 60 радних дана

Ј. ГОЧАНИН

24. 11. 2020. у 07:13

РАДОВИ на чишћењу корита Чукаричког рукавца које изводи ЈКП "Србијаводе", коначно су почели у понедељак. Рок за уклањање велике количине муља који се ту таложи је 60 радних дана, a у току њих ће бити израђен и Елаборат изведеног стања.

ПОЧЕЛО ЧИШЋЕЊЕ РУКАВЦА: Екипе комуналног предузећа Србијаводе уклањаће муљ који је нанела Топчидерска река 60 радних дана

Узорковање воде је спровела Агенција за заштиту животне средине / Фото М. Анђела

Чишћење муља из рукавца ЈКП "Србијаводе" изводе у циљу обезбеђивања одговарајућег протока воде у рукавцу према Сави.

- Дугорочно решење проблема могуће је када се отклоне фактори загађења, изградњом уређаја за пречишћавање технолошких отпадних вода, као и решавањем проблема канализационог система - саопштили су у ЈКП "Србијаводе". - У међувремену, заједничким деловањем градских и републичких органа неопходно је да се утврде узроци загађења, а потом да се одговорнима наложи да предузму одговарајуће мере за спречавање или смањење загађивања реке.

Узорковањем воде Топчидерске реке које је спровела Агенција за заштиту животне средине утврђена je повећана концентрација амонијака и нитрата, као и знатно смањена количина кисеоника као последица распада органских материја. Зато се у близини рукавца, па и на Бановом брду, последњих неколико недеља осећају непријатни мириси, а водни инспектор Секретаријата за инспекцијске послове је изласком на терен крајем октобра уочио плутање неколико угинулих риба и воду тамне боје.

Након тога, половином текућег месеца водни и еколошки инспектори Секретаријата, у сарадњи са мобилном екотоксиколошком екипом Градског завода за јавно здравље, обавили су додатна циљна испитивања воде. Тада је сачињен записник на основу ког је донето решење којим се овом јавно комуналном предузећу налаже чишћење.

Такође, на основу извештаја инспектора, констатовано је да присуство многобројних плутајућих објеката утиче на смањење протицајног профила у рукавцу, па је у складу са тим, потребно уклањање тих објеката, који су постављени супротно важећим законима Града Београда.

ЗАКОНСКЕ ОДРЕДБЕ

НА основу члана 98 Закона о водама, предузетник или појединац који испушта или одлаже материје које могу загадити воду дужан је да те материје, пре испуштања у систем јавне канализације, делимично или потпуно одстрани, као и да пречисти отпадне воде. Такође је у обавези да постави уређаје за мерење и континуирано мери количине отпадних вода, али и да испитује параметре квалитета фекалних вода и њихов утицај на реципијент.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)