ПОЧЕЛО ПОСТАВЉАЊЕ СТАТУЕ СТЕФАНА НЕМАЊЕ: Готов до краја децембра али грађани неће моћи одмах да га виде (ФОТО)

Тањуг

04. 11. 2020. у 19:13

ПОЧЕЛО ПОСТАВЉАЊЕ СТАТУЕ СТЕФАНА НЕМАЊЕ: Готов до краја децембра али грађани неће моћи одмах да га виде (ФОТО)

Фото: Горан Весић

НА САВСКОМ тргу у Београду, чија је реконструкција у току, почело је постављање делова статуе Стефана Немање што ће у потпуности бити завршено у наредних 10 до 15 дана.

Готово потпуно је постављен постамент споменика, односно разбијени византијски шлем са чије су унутрашње стране мозаици са детаљима из живота Стефана Немање и српске историје који су, према речима заменика градоначелника Горана Весића, израђени техником као и мозаици у Храму Светог Саве.

Фото: Горан Весић

 

Он је за Тањуг најавио је да ће 12. новембра у Београд стићи група руских вајара и мајстора који ће радити на самом патинирању споменика што ће, додао је, почети око 20. новембра.

Додао је да је 12. новембра у Београд требало да дође и аутор споменика, руски вајар Александар Рукавишњиков, али да је то одложено јер због епидемије корона вируса још увек није добио дозволу да изађе из земље пошто је старији од 65 година.

Весић је рекао да се очекује да споменик буде комплетно завршен између 15. и 25. децембра, али да грађани неће моћи да га виде док не буду завршени сви радови на Савском тргу.

Фото: Горан Весић

 

- Откривање самог споменика зависи од тога када ће бити завршени сви радови на тргу који су обимни, али током наредних месеци можемо да очекујемо да ће све бити завршено и да ћемо добити трг којим ћемо се, верујем, сви поносити - рекао је Весић.

Између осталог, навео је да се у близини споменика гради канализациона црпна станица и додао да са друге стране Савског трга, испод болнице "Свети Сава", постоји стара црпна станица направљена у периоду између два светска рата.

Фото: Горан Весић

 

- Дошло је време да се уради потпуно нова станица која ће преузети функцију старе и имати много већи капацитет - рекао је Весић.

Фото: Горан Весић

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)