БЕОГРАД ОД ДАНАС У КАМПАЊИ: Градови који мењају дијабетес

Novosti online

02. 11. 2020. у 15:22

БЕОГРАД ОД ДАНАС У КАМПАЊИ: Градови који мењају дијабетес

ФОТО: Беоинфо

БЕОГРАД је од данас део глобалне кампање "Градови који мењају дијабетес" захваљујући пројекту под називом "Отвори плави круг" чији је основни циљ смањење броја новооболелих од дијабетеса у урбаним срединама.

Тим поводом данас су у свечаној сали Скупштине града Меморандум о разумевању потписали градонацелник Београда Зоран Радојичић, амбасадорка Краљевине Данске у Србији Сузан Шајн и директор компаније Ново Нордиск у Србији Предраг Радошевић.

Пројекат "Отвори плави круг" поклон је највеће светске компаније за производњу лекова за лечење дијабетеса Ново Нордиск, са седиштем у Данској, а у оквиру тог пројекта у наредне две године у Београду ће бити реализован низ донација и активности попут пројектовања и уређења градских стаза здравља, подршке саветовалиштима за дијабетес при домовима здравља, као и континуиране едукације здравствених радника и оболелих од дијабетеса.

Као део пројекта, биће урађена свеобухватна студија Медицинског факултета у Београду о унапредењу рада саветовалишта за дијабетес у главном граду. На Светски дан дијабетеса, 14. новембра биће покренута и апликација "Отвори плави круг" која би требало да подстакне оболеле да што више пешаче, учествују у организованим шетњама на посебно дефинисаним "зеленим" стазама и уопште физички се активирају како би држали дијабетес под контролом, а здраве особе да од дијабетеса не оболе. 

Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да потписивање овог меморандума и придруживање породици од чак 30 европских и светских метропола, попут Копенхагена, Пекинга, Истанбула, Рима, сврстава Београд у друштво градова опредељених за проактивне стратегије у борби против пораста броја новооболелих од дијабетеса.

ФОТО: Беоинфо

"Мислим да је то врло значајно за све нас јер су подаци такви да све већи број људи у свету оболева од дијабетеса", рекао је Радојичић и додао да развоју те болести доприноси живот у великим, урбаним срединама и нездрав стил живота који одликују недостатак физичке активности, нездрава исхрана и стрес.

Радојичић је навео да и сами градови својим концептом и развојем морају да размишљају како да утичу на смањење великог броја људи који имају или ће евентуално оболети од дијабетеса.

Додао је да, захваљујући овом пројекту, можемо да утичемо на смањење прогресије обољења чак и до 20 одсто.

Према проценама Међународног удружења за дијабетес, свака једанаеста особа у свету има шећерну болест, односно око 450 милиона људи, што одговара популацији европског континента. Процењује се да ће до 2045. године чак 736 милиона људи у свету боловати од дијабетеса. У Србији има око 700.000 особа са дијабетесом и он је пети по реду водећи узрок умирања и оптерећења болестима у нашој земљи. Директор компаније Ново Нордиск у Србији Предраг Радошевић каже да је убрзани раст новооболелих од дијабетеса у градовима неодржив. "Морамо променити ту путању, а то значи поставити храбру амбицију да болест нема више од 10 одсто популације. Циљ нам је да побољшамо разумевање главних фактора који стоје иза пораста урбаног дијабетеса као што су нездрава исхрана, недостатак физичке активности и превенције, неинформисаност и брз темпо живота и да применимо то знање на решења из реалног живота како би људи живели здравије", објаснио је Радошевић.

Декан Медицинског факултета и председник Републичке стручне комисије за шећерну болест Небојша Лалић сматра да ће студија у оквиру пројекта помоћи да боље разумемо могућности унапређења здравствене заштите оболелих од дијабетеса на примарном нивоу у Београду, пре свега кроз адекватну организацију рада саветовалишта за дијабетес. То би, додао је, могло да нам помогне да унапредимо приступ овом проблему и у другим градовима у Србији.

Амбасадорка Краљевине Данске у Србији Сузан Шајн је рекла да је Данска позната по свом хуманистичком приступу урбаном планирању и истакла да ће кампања "Градови који мењају дијабетес" служити као платформа за продубљење сарадње и размене искустава измеду Београда и Копенхагена и омогућити здравију, хуманију и одрживију околину, препознајући потенцијал Београда. Председник Дијабетолошког савеза Србије Александар Опачић каже да је веома значајно бити партнер на једном овако битном пројекту и што ће се заједничким снагама радити на едукацији и превенцији дијабетеса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)