ДО ПЛАТАНА ИЗ ФОТЕЉЕ НА ЈЕДАН КЛИК: Путем апликације Моје дрво, грађани имају могућност да засаде саднице, у цену улази и табла и нега

М. СТАНОЈКОВИЋ

31. 10. 2020. у 10:21

ДО ПЛАТАНА ИЗ ФОТЕЉЕ НА ЈЕДАН КЛИК: Путем апликације Моје дрво, грађани имају могућност да засаде саднице, у цену улази и табла и нега

Садња дрвећа

И БЕОГРАЂАНИ могу да постану зелени активисти и укључе се у озелењавање престонице. Уколико не желе да иду у расадник, бирају и купују, па потом засучу рукаве и посаде дрво, могу то да ураде кликом из фотеље путем мобилне апликације "Моје дрво", коју је покренуо Град Београд. За дрво "на клик" требало би да се издвоји од двадесетак до близу 50.000 динара.

Апликација може да се преузме путем "гугл плеј продавнице", а потом се након регистрације приступа доступним слободним локацијама на неколико општина и бира врста дрвећа које желе да засаде.

Како се може видети увидом у апликацију, на Чукарици има 21 слободно место, у Новом Београду 67, Палилули 33, Раковици 12, Савском венцу 28, док је једно посађено, на Старом граду 12 слободних места, на Вождовцу 37 места, на Врачару засађено једно, осам слободних. Земун има шест места, док је на Звездари доступно 20.

За садницу кугластог јасена неопходно је да се уплати износ од 47.368 динара, док дрво клена стаје 38.947 диинара. Уколико се суграђани одлуче да се неком од локација шири мирис липе, ово дрво стаје 28.421 динар. Јаворолисти платан кошта 30.523 динара, док су црни и бели јасен око 40.000 динара. На пример, на одређеној општини могуће је засадити само неке врсте. Тако је рецимо, на Врачару могуће засадити клен за 38.947 динара и мечју леску за око 30.000.

У ову цену укључено је допремање саднице, садња, заливање и нега у наредних годину дана, као и постављање табле натписа са личним именом или именом организације.

И заменик градоначелника Горан Весић од недавно има своје дрво на Врачару. Осим стабла са својим именом, засадио је још четири за певачице Емину Јаховић и Јелену Томашевић, као и за Сању Маринковић и Сузану Манчић.

ОРДЕЊЕ

ПУТЕМ ове апликације, најактивнији суграђани могу да заслуже и ордење. Тако ће неки понети титулу "почасног члана", "заштитника планете", "чисте душе", "најјачег шумара", као и "врхунског горана".

САДИЛИ И ИЗ "НЕ ДАВИМО БЕОГРАД"

ОКО 30 садница одлучила се да засади и Иницијатива "Не давимо Београд", која је на рачун "Зеленила" уплатила 193.428 динара.

- Када су ми из те опозиционе групе послали предлог са око 300 локација на којима су стабла уништена, захвалио сам им се и обавестио их да су те локације већ предвиђене за сађење. Позвао сам их да купе стабла од Града Београда и засаде их на местима које "Зеленило" одреди и тако дају свој допринос да Град буде зеленији - рекао је заменик градоначелника Горан Весић. - Што би рекли у цртаном филму "ако не могу да нас победе, да нам се придруже".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

NeshKO

01.11.2020. 07:24

Još jedan primer kako za pare sve može. Mi obični građani ako želimo da se negde zasadi drvo, moramo sve sami. Nema ko da pomogne, a kamoli zasadi. Ali zato ako imaš novac, pa to sve može i preko aplikacije. Bravo!